Az EP tárgyalói megszakították a költségvetési tárgyalásokat

Az Európai Parlament (EP) tárgyalói mindaddig felfüggesztik az Európai Unió 2021 utáni, hétéves költségvetéséről folytatott megbeszéléseket, amíg a tagországi kormányokat tömörítő tanács új ajánlattal nem áll elő - jelentette be a képviselőtestület sajtószolgálata.
Domokos Erika, 2020. október 8. csütörtök, 23:47
Fotó: Pixabay

A kompromisszum hiánya, az elmozdulás teljes mértékű megtagadása nem tárgyalás. A képviselők akkor térnek vissza a tárgyalóasztalhoz, ha a tanács részéről valódi akarat mutatkozik a megállapodás megkötésére - közölte az MTI szerint az EP sajtószolgálata.

"Röviddel a tanács német elnökségével és az Európai Bizottsággal folytatott háromoldalú tárgyalások kezdete után nem volt más választásunk, mint megszakítani az ülést. Várjuk, hogy a tanács frissítse tárgyalási mandátumát, és olyan új javaslattal térjen vissza, amely figyelembe veszi az Európai Parlament legfőbb követelményeit" - írták a közleményben az MTI szerint.

Az EP legalább tizenöt kiemelt uniós program pénzügyi megerősítését várja. Elismerték ugyanakkor, hogy mindkét fél engedményei árán sikerült haladást elérni egyebek mellett a saját források terén, noha még számos kulcsfontosságú politikai kérdést tisztázni kell.

"Már eddig is sok időt veszítettünk. Számos kérdés tekintetében azonban nem lehet kompromisszumot kötni. A polgárok sürgős európai választ várnak. Bízunk abban, hogy a tanács elnöksége a következő napokban rugalmasságot mutat" - tették hozzá az EP tárgyalói.

Az EP tájékoztatása szerint az Európai Unió hosszútávú költségvetésének elfogadása nem feltétele a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó csomag elfogadásának. A helyreállítási terv elfogadásához az EP részéről egyetlen feladat kapcsolódott: a saját forrásokról szóló határozattervezet véleményezése. A tanács azért nem tud dönteni a határozattervezetről, mert egyrészt nincs megegyezés az egyes tagállamok által javasolt, az uniós pénzek kifizetéséhez kötni tervezett jogállamisági feltételrendszerről, másrészt pedig egyes tagállamok csak a költségvetés elfogadása után akarnak a helyreállítási programról dönteni. Az EP az unió hétéves költségvetésével kapcsolatban korábbi álláspontján lazítva tizenöt, véleménye szerint legfontosabb program megvágását szeretné visszafordítani arra hivatkozva, hogy azok a programok a tagállamok által tett ígéreteket váltanák valóra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.10.09 10:04

Állítsuk meg Brüsszelt!
Az EU bánjon úgy Orbánnal, ahogy az bánik a néppel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.10.09 07:52

Nagyon helyes ! Nem mehet ez a szanvonaltalan tilitoli tovább !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html