Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európának naiv elképzelései vannak Kínával kapcsolatban, ezzel szemben nekünk egy sokkal realisztikusabb megközelítésre lenne szükségünk ahhoz, hogy megóvjuk saját értékeinek és érdekeinket - mondta az MTI szerint Josep Borrell sajtótájékoztatóján.

Szerdán az Európai Bizottság ismertetni fogja a dezinformáció elleni küzdelemre vonatkozó stratégiája terveit. A sajtóban kiszivárgott szövegben egyebek mellett azt írják: "Külföldi szereplők és bizonyos harmadik országok, elsősorban Oroszország és Kína, célzott befolyásolási műveleteket és félretájékoztatási kampányokat folytatnak a Covid-19-járvánnyal kapcsolatban." Ennek célja a "demokratikus vita aláásása, a társadalmi megosztottság kiélezése és saját megítélésük javítása".

Borrell Kínát "stratégiai riválisként" jellemezte, de úgy vélekedett, hogy az ország globális ambíciói ellenére nem veszélyezteti a világbékét, mert nincsenek militarista törekvései, és egyelőre úgy tűnik, nem akar fegyveres konfliktusokban szerepet vállalni.

Süket fülekre talál a Hongkonggal kapcsolatos kritika

A sokat bírált új kínai nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban közölte, hogy nyílt és őszinte eszmecserét folytatott a kínai külügyminiszterrel, aki azonban elutasította a szabadságjogok hongkongi érvényesülését érő bírálatokat.

Míg kínai kollégám szerint ez a törvény nem sérti az egy ország, két rendszer elvét, mi azt hangsúlyozzuk, hogy Kínának nemzetközi kötelezettségvállalásaival összhangban tiszteletben kell tartania Hongkong autonómiáját, és csökkentenie kell a diplomáciai feszültségeket. A hongkongiak szabadságjogainak tiszteletben tartása alapvető fontosságú az EU számára, azonban Kína erős globális szereplő, és az EU-nak saját érdekei mentén kell vele együttműködnie - mondta Borrell.

Fenyeget a kínai felvásárlás veszélye

Margrete Vestager, az EU versenyjogi biztosa kedden arról beszélt, hogy koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt stratégiai ágazatok vállalatai gyengültek meg Európában, és ennek következményeként jobban ki vannak téve a külföldi, legnagyobb részt kínai felvásárlás veszélyének. Vestager, aki már pár hónappal korábban felhívta a figyelmet az "ellenséges felvásárlás kockázatára", azt is elmondta, hogy az EU fokozottabban kívánja ellenőrizni a külföldi vállalatokat, hogy azok ne használják fel tisztességtelen módon a kapott állami támogatósaikat. Véleménye szerint bizonyos külföldi cégek a támogatásokat ellenőrzés nélkül használják fel, így egyenlőtlen versenyfeltételek alakulhatnak ki.

Mindent meg kell tennünk az európai vállalatokért egy olyan helyzetben, amikor Európába települt riválisaik tisztességtelen versenyt eredményező támogatásokhoz férnek hozzá - fogalmazott Vestager.

Borrell és Vang Ji tárgyalt az EU és Kína közötti befektetési megállapodásról is, amellyel kapcsolatban a főképviselő megállapította, hogy Peking nem teljesítette a tavalyi EU-Kína csúcson elfogadott zárónyilatkozatban foglaltakat, többek között az európai vállalatok kínai piachoz való hozzáférésének javítását, a beruházások védelmét és az egységes keretfeltételek biztosítását - írta az MTI.