Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint a tavaly első alkalommal megrendezett kiállításon részt vevő európai cégek megnövekedett megrendelésekről számoltak be, és elmondták, az eseményen új, potenciális megrendelőkkel léptek kapcsolatba - idézi az MTI.

Az uniós kirendeltség azonban rámutat: ahhoz, hogy 2020-ban megköthető legyen az EU-Kína átfogó befektetési megállapodás - erről a felek 2014 januárja óta egyeztetnek - további erőfeszítésekre van szükség. A közleményben arra szólítják fel Pekinget, hogy tegyen komoly lépéseket a kiegyensúlyozott és egyenlő esélyeket biztosító versenytér kialakítására.

A közlemény listázza azokat a piaci hozzáférést akadályozó tényezőket, amelyeknek mielőbbi kiküszöbölését várja az EU Kínától. Ezek között felsorolják a külföldi közvetlen befektetésekre vonatkozó korlátozásokat, az állami tulajdonban lévő vállalatok kivételezett helyzetét, a szellemi tulajdonjogok védelmének problémáját, valamint a kínai kibertér korlátozásait.

Említést tesznek a vállalati társadalmi kreditrendszerről is, amelynek teljes bevezetését Kína 2020-ra tervezi. A társadalmi kreditrendszer tervével Kína 2013-ban állt elő. A rendszer adatok gyűjtésén és megosztásán keresztül jutalmazza, illetve bünteti az embereket, illetve a vállalatokat társadalmi kreditpontszámaik alapján.

A vállalatok esetében a magas pontszám alacsonyabb adókulcsokat, jobb hitelfeltételeket, könnyített piaci hozzáférést és több közbeszerzési lehetőséget jelent, míg az alacsonyabb pontszámmal rendelkezőket szankciókkal sújthatják, és feketelistára is tehetik.