Az EU rábólintott, úgy adósodhatnak el a tagállamok, ahogy akarnak

A Stabilitási és Növekedési Paktumban szereplő általános mentesítési záradék alkalmazásáról döntöttek, vagyis a koronavírus-járvány miatti pénzköltésnek állnak útjába.
Szabó Dániel, 2020. március 23. hétfő, 22:35
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei hétfőn tartott videokonferenciájukon egyetértettek abban, hogy határozott, összehangolt lépéseket kell tenni a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk mérsékelése és az államháztartások fenntarthatósága érdekében - írja az MTI.

A koronavírus-világjárványnak már most erősen negatív hatása van az európai gazdaságra. A további kihatások a járvány időtartamától, továbbá a nemzeti és az európai szintű intézkedésektől függnek - vélekedtek a résztvevők.

A pénzügyminiszterek jóváhagyták továbbá az Európai Bizottság pénteken bejelentett javaslatát a Stabilitási és Növekedési Paktumban szereplő általános mentesítési záradék alkalmazásáról, amely lehetővé teszi a nemzeti kormányoknak, hogy az európai költségvetési keretrendszerre általában alkalmazandó költségvetési követelményektől eltérve válságkezelő intézkedéseket hozzanak.

Londoni elemzők szerint a világgazdaságnak két év lesz felépülni a mostani járványból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.03.24 08:18

@na4-póleon: nahát, vissztértél?
mesélj, milyen volt a déli hadjárat!
csinosak és olcsók a görög fiúk, mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.03.24 06:53

Út a szakadékba. Újabb szög az EU koporsójába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html