Szigorodik az uniós kontroll az EU-n kívülről induló gázvezetékek felett

Előzetes megállapodásra jutottak a közösségi gázirányelv tervezett módosításáról pénteki tárgyalásukon az Európai Unió tagállamainak képviselői; a kompromisszumos megoldás bonyolultabbá teszi, de nem lehetetleníti el az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítését.
Szepesi Anita, 2019. február 8. péntek, 17:44
Fotó: Napi.hu

Névtelenséget kérő diplomáciai források arról számoltak be, hogy a tagállamok uniós nagykövetei "szinte teljesen egyhangúlag" szavazták meg a brüsszeli találkozó előtt tető alá hozott német-francia egyezséget. Bennfentes információkra hivatkozva az MTI azt közölte, egyedül Bulgária képviselője szavazott nemmel.

Az eredeti javaslat célja az volt, hogy a harmadik országokból érkező, tenger alatti vezetékekre is kiterjesszék az uniós szabályozás hatályát, így lehetővé téve az Európai Bizottság számára például az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 jelentősen szigorúbb ellenőrzését.

Szakértők szerint az elfogadott megoldás értelmében valóban szigorodik az uniós kontroll az EU-n kívülről induló gázvezetékek felett, azonban a projekt nem kerül veszélybe, csak bonyolultabb és drágább lesz befejezni.

Új előírás, új lehetőségek

Miután új előírásokról van szó, lehetőség lesz mentességet biztosítani a már meglévő földgázvezetékek esetében - írták a hivatalos tájékoztatásban.
A kompromisszum a tagországok szerint "konzisztensebbé teszi a vonatkozó uniós jogi kereteket, fokozza az átláthatóságot, valamint csökkenti a bizonytalanságot a beruházók és a felhasználók körében egyaránt".

Németország blokkoló kisebbséget kívánt létrehozni, de az Euractiv brüsszeli hírportál értesülései szerint ebben mindössze Ausztria, Belgium, Bulgária, Hollandia és Magyarország támogatta, ami nem lett volna elegendő, különösen azután, hogy Franciaország csütörtökön váratlanul bejelentette, támogatni fogja az EU gázirányelvének módosítását. Az ülés előtt Berlin és Párizs végül megállapodásra jutott a szöveg bizonyos pontjainak módosításáról, és ezt meg is szavazták a huszonnyolcak.

A végleges jóváhagyás érdekében a tagországok kormányait tömörítő tanács ezen mandátum alapján megkezdheti az intézményközi egyeztetést az EU másik társjogalkotó szervének számító Európai Parlamenttel.

Az Európai Bizottság által 2017 novemberében kezdeményezett módosítást illetően az Európai Parlament tavaly áprilisban fogadta el az álláspontját.
Sokan élesen bírálják a projektet, amelynek keretében év végéig két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlatot.

Oroszország így elméletileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitállamot, egyetlen útvonalra terelhetné át európai gázszállítmányai 80 százalékát, ráadásul domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Megszólalt Merkel

Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a megállapodást Németország és Franciaország "szoros együttműködése" tette lehetővé. Németország nemcsak az orosz földgázra támaszkodik, hanem diverzifikációra törekszik, vagyis igyekszik bővíteni földgázbeszerzési forrásainak számát. Ezért "a jövőben cseppfolyósított földgázt is fogadunk majd" - mondta a kancellár.

Nyilatkozatával kapcsolatban német hírportálok kiemelik, hogy súlyos diplomáciai vereség lett volna a német kormánynak, ha kudarcba fullad az Északi Áramlat-2 projekt, és éppen ezzel a veszéllyel fenyegetett, hogy Franciaország beállt az irányelv reformjának támogatói közé.

A német sajtó szerint az ügy feszültséget okozott a berlini és a párizsi vezetés között. A feszültség jeleként értelmezte több lap azt is, hogy Emmanuel Macron francia államfő lemondta a német kancellárral közösen tervezett részvételét a február közepén rendezendő müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Angela Merkel szerint nincs szó konfliktusról. "Minden fontos európai ügyben napi szinten együtt dolgozunk", és "sok találkozó lesz még, amelyen mindenki meggyőződhet arról, hogy Aachen szellemisége továbbra is él" - utalt a kancellár a francia határ térségében fekvő német városban januárban aláírt kétoldalú együttműködési és integrációs szerződésre, amely a többi között rendelkezik arról, hogy a nagyobb uniós találkozók előtt rendszeresen konzultálnak a közös álláspont kialakítása érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.02.13 18:26

@Panzerkraftwagen_Drei:
Nem a te véleményed számít, hanem a viktoricskás Origo és migránsozó Magyaridők cikkei.
Ezek még annyit sem érnek, mint a te véleményed ért volna, ha lett volna ilyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.02.13 18:19

@MLB2018: 2019.02.12 18:35!
"Feltettél egy kérdést, amire válaszoltam, !

Válaszoltál, de ilyen erővel azt is írhattadvolna:
Alma.
Mire én, ennek semmi köze az én kommentemhez.
Mire te, már hogyne volna, a te kommented is tele van < a > betűvel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.02.12 18:35

@Józsi1111:Magyarul, fogalmad sincs mit akarsz, de hisztizel ha nem kapod meg.

Feltettél egy kérdést, amire válaszoltam, aztán kiderül h te tulajdonképpen nem is ezt kérdezted.. meg bla-bla-bla
Tudod kivel trollkodjál.. idióta
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.12 17:50

@Józsi1111: "Én nem mások, hanem a te véleményedre lettem volna kíváncsi."

Nem az én véleményem számít, hanem az igazság:

Ukrajnában Soros emberei szervezik a magyarok elleni kampányt

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181018-ukrajna-soros-gyorgy-emberi-magyarorszag-ellenes.html

Soros György Ukrajnában: a spekulánst személyesen tüntette ki az elnök

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181017-porosenko-soros-kituntetes-ukrajna.html

Soros György Ukrajnában: beépített emberek a kormányban

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181018-soros-ukran-kormany.html

SorosLeaks: Ukrajna volt annak idején a ?legsikeresebb? akció

https://magyaridok.hu/belfold/sorosleaks-ukrajna-volt-annak-idejen-a-legsikeresebb-akcio-2931667/

Soros-szervezetek buktatták meg az ukrán elnököt
MTI, 2018. 03. 26. 11:20

Hangfelvétel bizonyítja, hogy Soros-szervezetek állnak az ukrajnai Majdan-forradalom, vagyis Viktor Janukovics korábbi ukrán államfő megbuktatása mögött ? közli hétfői számában a Magyar Idők.

https://www.lokal.hu/2018-03-soros-szervezetek-buktattak-meg-az-ukran-elnokot/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.02.12 17:36

@Panzerkraftwagen_Drei: 2019. február 12., kedd 17:20!
Miért kellene ezt tennem, amikor még te sem tudod a választ?
Én nem mások, hanem a te véleményedre lettem volna kíváncsi.
De neked üres frázisoknál nem futja többre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html