Az Európai Bizottság kész támogatni a vállalatokat és Olaszországot

Az Európai Bizottság kész tárgyalni a koronavírus-járvány gazdasági hatásai által sújtott cégek kompenzálásáról és Olaszország további támogatásáról - jelentette ki Margrete Vestager uniós versenyjogi biztos keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.
Domokos Erika, 2020. március 10. kedd, 20:10
Fotó: Pixabay

Az uniós tagállamok közül a járvány által leginkább érintett Olaszország feltehetően további segítséget kap a költségvetési előírások Brüsszel által már engedélyezett lazítása mellett - közölte az MTI szerint az uniós biztos.

A bizottság kész együtt dolgozni Olaszországgal további intézkedéseken, amelyekre szükség lehet a gazdaság súlyos zavarainak leküzdéséhez - mondta Margrete Vestager.

Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok értelmében a tagállamok kormányai bizonyos körülmények között segítséget nyújthatnak a likviditáshiánnyal küzdő vagy gyorssegélyre szoruló hazai vállalatoknak.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy támogatni fogják Olaszországot és népét a rendelkezésükre álló minden eszközzel és intézkedéssel. "Európa képes ellenállni a járvány által okozta gazdasági válságnak."

A brüsszeli bizottság egy belső dokumentum szerint úgy becsüli, hogy Olaszország és Franciaország technikai recesszióba kerülhet az első negyedévben a koronavírus-járvány következtében.

HOZZÁSZÓLÁSOK