Az olasz miniszterelnök fejét követelik, kormányválság fenyeget

Kormányválság veszélyével indult az év az olasz politikában, miután a legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország csütörtökig adott ultimátumot Giuseppe Conte miniszterelnöknek (képünkön), az ellenzék pedig egy nap alatt százezer aláírást gyűjtött össze a kormányfő lemondatására.
K. Kiss Gergely, 2021. január 3. vasárnap, 19:33
Fotó: AFP

Olasz sajtóértesülések szerint január 7-ig dől el Giuseppe Conte kormányának sorsa. Az általában jól informált affaritaliani hírportál több mint kilencven százalékra becsülte a kormányválság esélyét. Más források ugyanakkor a kormányátalakítás lehetőségével számolnak - írja az MTI.

Ultimátumot a Matteo Renzi vezette, három százalék körüli Élő Olaszország (IV) kormánypárt adott Giuseppe Conténak. Az IV bejelentette, hogy január 7-re visszavonja a kormányból két miniszterét, ha a miniszterelnök nem teljesíti a párt kéréseit. Az IV követelései között szerepel, hogy a miniszterelnök a lehető legszélesebben vonja be a kormánypártokat az országnak szánt 209 milliárd euró gazdasági helyreállítási alap felhasználásába, valamint a kormány használja fel az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásait is.

Ezen kívül Matteo Renzi azt sürgeti, hogy Giuseppe Conte engedje át a titkosszolgálatok vezetését, amit a miniszterelnök hónapokkal ezelőtt saját hatáskörébe vont.

Matteo Renzi nem titkolta, hogy kész akár a parlamentben "kihívás elé állítani" Giuseppe Contét, aki az IV szenátorai nélkül a felsőházban nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges többséggel. Elemzők szerint Matteo Renzi nem kormány-, hanem miniszterelnök cserét akar elérni. Kommentárok emlékeztettek, hogy Renzi volt a 2019 szeptemberében megalakult második Conte-kormány szellemi atyja: akkor a Giuseppe Conte mögött álló Öt Csillag Mozgalom (M5S) a jobboldali Liga helyett a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást.

Giuseppe Conte ugyanakkor biztosnak tekinti kormányfői pozícióját, érvelése szerint valójában senki sem akar válságot és előrehozott választásokat, ezért készen áll bizalmat kérni a parlamentben. Megfigyelők úgy látják, a kormányban kialakult feszültséget a Demokrata Párt saját előnyére használhatja fel új miniszteri tárcákat kérve a kormányfő támogatásáért cserébe. Sergio Mattarella államfő korábban kizárta egy harmadik Conte-kormány lehetőségét, de a jelenlegi egészségügyi és gazdasági vészhelyzet új választások megtartását is nehezíti. Az államfőnek júliusig van lehetősége a parlament feloszlatására, mivel a következő köztársasági elnök 2022-es megválasztásáig ez már nem lesz lehetséges.

Ezzel egy időben Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke internetes aláírásgyűjtést indított Giuseppe Conte lemondatására, amely huszonnégy óra leforgása alatt, vasárnapig elérte a százezres csatlakozást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2021.01.04 09:47

Olaszországban lassan úgy cserélik a kormányokat, mint az alsóneműt. A mindig hatalmon lévő kormány mást sem csinál, csak az előző intézkedéseit vonja, vonatja vissza. Végig vinni egy komolyabb intézkedést szinte lehetetlen. Ebből minden lesz, csak előre haladás nem. Egyenes út a csőd felé. Az ún. "fukar országok" már észre vették ezt. Szinte a kukába megy a pénzük. A jelenlegi kormány még azzal tudja hitegetni az EU-t, így a fukarokat is, h sok pénzbe kerülnek a migránsok, amiket ők is támogatnak. Még!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2021.01.03 20:11

Hahaha, néhány napja még arról szólt a hír, hogy Conte rácáfolt a várakozásokra. Hát nem úgy néz ki. A Conte kormány csak egy roncskoalício, ami csak azért jött létre, hogy Salvini-t kigolyózzák, de még egymást is utálják. Kizárt, hogy egy ilyen hosszú távon működjön. Ráadásul Olaszország pénzügyi csődje szinte bármikor bekövetkezhet. Nem túl rózsás helyzet Signor Conte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html