Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia kórházakban 605-en vesztették életüket hétfőn az előző napi 357 után, az idősotthonokban pedig 228 áldozatot szedett a vírus, míg előző nap 161 volt az áldozatok száma. A kórházi intenzív osztályokra azonban már csak 94 új beteget szállítottak be, ami a legalacsonyabb szám a kijárási korlátozások március 17-i életbe lépése óta, s ez a járvány stabilizálódására utal - jelentette be hétfő este Olivier Véran egészségügyi miniszter. Ugyanakkor még nem értünk a járvány erősödésének a végére - figyelmeztetett a tárcavezető.

A regisztrált betegek száma az előző napi 70478-ról 74390-ra nőtt. Kórházban 29 722 fertőzöttet ápoltak, ami 831-gyel több, mint vasárnap, közülük 7072-en vannak intenzív osztályokon, de 1067-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 17 250-re emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az idősotthokban - ahol a járvány kezdete óta 2417-en vesztették életüket - széleskörű tesztelést indít a tárca: amint egy intézményben legalább egy igazolt Covid-19 beteget regisztrálnak, minden bentlakónál és minden gondozónál elvégzik a koronavírus-tesztet, és házon belül elkülönítik azokat, akiknek a tesztje pozitív, annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegség átterjedését más dolgozókra vagy lakókra.

Olivier Véran ismételten azt kérte a franciáktól, hogy továbbra is tartsák be a kijárási korlátozásokat, amelyeknek hatása már érezhető az ország azon részeiben, ahol a vírus erősen jelen van.

Tömeges szűrésre készülnek a franciák

Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére.

Olaszországban még nem látják a járvány végét

Hatszázharminchattal nőtt az elmúlt egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely a járvány helyi kitörése óta elérte a 16 523-at - közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma mintegy ezerrel kevesebb volt, mint egy nappal korábban - írta az MTI.

A halottak száma így ismét emelkedett a vasárnap jelzett 525-höz képest. Az elmúlt egy napban 1941 új fertőzöttet diagnosztizáltak a vasárnapi 2972-höz képest. Az azonosított fertőzöttek jelenlegi száma meghaladja a 93 ezret: ebből több mint 28 ezren vannak kórházban, kevesebb mint négyezren intenzív osztályon. A mostani volt az egymást követő harmadik nap, amikor egész Olaszországban nem került új beteg intenzív osztályra. A március 30-tól számított utóbbi egy héten kilencven százalékkal csökkent a kórházba szállított fertőzöttek száma. A gyógyultak száma elérte a 22 837-t. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 132 547-t.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a napi több mint hatszáz halott és majdnem kétezer diagnosztizált fertőzött "kevesebb mint korábban, de nem a járványhelyzet végetértét mutatja".

A gócpont Lombardiában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1089 volt a vasárnapi 1337 és a szombati 1598 után. A diagnosztizáltak száma túllépte az 51 ezret. A halottak száma egy nap alatt 297 volt a korábbi 249-hez képest. A tartományban február 20. óta 9202 beteg veszítette életét, ami a járványban Olaszországban elhunytak több mint felét jelenti. Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos lassú, de fokozatos javulásról beszélt. Lombardiában továbbra is kiemelt figyelem követi a járvány terjedésének alakulását a tartományban legtöbb diagnosztizált fertőzöttet számláló Milánó, Bergamo és Brescia városában.

A lombardiai orvosok szerint hibáztak a hatóságok

Az északnyugat-olaszországi tartomány orvosszövetsége nyílt levélben összegezte a hibákat, amelyek az orvosok szerint a járvány első szakaszában az egészségügyi hatóságok vétettek. Az orvosok első számú hiányosságként említik, hogy az első időszakban kizárólag a kórházban kezelt és itt meghalt fertőzötteket számolták, ami téves adatgyűjtéshez vezetett, alábecsülve a betegek és a halottak számát.

Az orvosok későinek tartják a tíz lombardiai várost érintő vesztegzár február 23-i bevezetését, és hibásnak, hogy más városok esetében nem rendeltek el karantént. Kifogásolták, hogy az idősotthonokat nem zárták le azonnal, hangsúlyozták hogy a Bergamo otthonaiban élő hatezer idős személyből hatszázan haltak meg a fertőzés következtében. Súlyos mulasztásként értékelik, hogy a tízmilliós tartomány egészségügyi dolgozói nem kaptak időben megfelelő védőfeszerelést, és nem tesztelték őket, ami a fertőzés további terjedését idézte elő. Hibának nevezték, hogy a kórházak nem fertőzött betegeit sokáig nem szállították át más tartományokba, megakadályozva ezzel az ágyak felszabadítását.

Lombardia telefonos alkalmazást indított a járványhelyzet pontosabb felmérésére, amelyhez eddig több mint 900 ezren csatlakoztak. A tartomány lakosai önkéntesen és névtelenül regisztrálva esetleges tüneteikről szolgáltatnak információkat, valamint arról, hogy kapcsolataik között volt vagy van-e pozitív személy - írta az MTI.