Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szóvivő szerint az orosz fél ebben a kérdésben aktív kezdeményező szerepet vállal az európai vezetőkkel folytatott tárgyalások során, mert abban bízik, hogy képesek lesznek hatást gyakorolni az ukrán félre a joggyakorlás biztosítása érdekében.

"Szeretnénk, ha Ukrajna biztosítaná a nemzeti kisebbségek jogait" - hangoztatta a szóvivő.

Petro Porosenko volt ukrán elnök május 15-én írta alá az ukrán államnyelvi használatának biztosításáról rendelkező törvényt, amely az élet minden területén az ukrán nyelv használatára kötelezi a helyi állampolgárokat. Jurij Bojko, az oroszajkúakra támaszkodó, Moszkvával megegyezésre törekvő Ellenzéki Platform - Az Életért elnevezésű ukrajnai párt alapítója azt hangoztatta, hogy a jogszabály ellentétes a nemzetközi jog normáival és az alkotmánybírósághoz fordult annak semmissé nyilvánítása érdekében.

Hétfőn az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Belgium megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa orosz kezdeményezésre rendkívüli ülést tartson az ügyben. A tanácskozás megtartását Oroszország, Kína, Dél-Afrika, a Dominikai Köztársaság és Egyenlítői Guinea támogatta.

Peszkov Ukrajna belügyének nevezte, hogy az új ukrán vezetés népszavazást akar kiírni az Oroszországgal folytatandó tárgyalási folyamatról. Mint mondta, Moszkva konkrét lépéseket vár Kijevtől a kapcsolatok javítása érdekében, de még nem tapasztalt ilyeneket. Megismételte az orosz álláspontot, amely szerint a két fél nem áll fegyveres konfliktusban egymással, és a délkelet-ukrajnai válságot ismételten polgárháborúnak nevezte.

A magyar kormány a tervezet megjelenése óta támadja a jogszabályt. Budapest erre hivatkozva blokkolja az EU illetve a NATO és Ukrajna közeledését. Állításuk szerint ez lehetetleníti a magyar kisebbséget Kárpátalján.