Az oroszok most Afrikában nyomulnak

Kormányközi katonai együttműködési megállapodást írt alá Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közép-afrikai köztársasági és a Burkina Fasó-i hivatali partnerével kedden a Moszkva melletti Kubinkában rendezett Armija-2018 haditechnikai fórum alkalmából.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 21. kedd, 12:38
Fotó: Napi.hu

A megállapodás a nemzeti fegyveres erők kiképzésének alapjául fog szolgálni. Oroszország idén könnyűfegyvereket szállított, valamint 175 katonai és polgári tanácsadót küldött az az országba - jelentette ki Marie Noelle Koyara, a Közép-afrikai Köztársaság védelmi minisztere.

Júliusban a Közép-afrikai Köztársaságban három orosz újságírót gyilkoltak meg, akik az aranyban, gyémántban és uránban gazdag országban sajtójelentések szerint jelen lévő orosz zsoldosok tevékenységéről akartak dokumentumfilmet forgatni. (Kreml: tényleg tőlünk kell félni?)

A Jean-Claude Bouda Burkina Fasó-i védelmi miniszterrel aláírt egyezmény Sojgu szerint lehetőséget nyújt a kétoldalú együttműködés javítására a katonai kiképzés, valamint a békefenntartás és a terrorelhárítás területén való tapasztalatcsere területén.

Sojgu fogadta Min Aung Hlaingot, a mianmari fegyveres erők főparancsnokát, akinek kijelentette, hogy Moszkva Délkelet-Ázsiában Yangont stratégiai partnerének tekinti, és hogy a katonai együttműködés a kétoldalú viszony kulcsfontosságú eleme.

HOZZÁSZÓLÁSOK