Az ukrán elnök szabad kezet kapott a hadi állapot miatt

A Kercsi öbölben történt orosz-ukrán incidens miatt szerdán Ukrajna tíz megyéjében hadiállapot lép életbe, ezzel Petro Porosenko ukrán államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is szabad kezet kap - mondta Fedinecz Csilla, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa az M1 csatornán.
Szabó Dániel, 2018. november 28. szerda, 10:07
Fotó: AFP - Sega Volskii.

Fedinecz elmondta, hogy "az ukrán államfő egyes egyedül és azonnal tud intézkedni minden egyes tekintetben, szigorító lépéseket tud tenni, illetve a hadsereget is átcsoportosíthatja".

A szakértő szerint a hadiállapot komolyságát is meg kell vizsgálni, hiszen az eredeti 60 napra szóló hadiállapotot az államfő 30 napra csökkentette, azért hogy a katonai készültség ne zavarja meg a közelgő márciusi választásokat. Igazi veszély esetén a választásnak másodlagosnak kellene lennie.

Rendkívül érdekes az ukrán hadiállapot bevezetésének metódusa, mivel nem egy ország egészére, hanem csak egy részére vonatkozik. Az államfő bejelentette azt is, hogy hadiállapotra jellemző lépéseket csak akkor tesznek, ha Oroszország katonailag beavatkozna Ukrajna területén - fűzte hozzá Fedinecz Csilla.

Vasárnap Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál, majd az orosz különleges erők három hajót el is foglaltak. Az ukrán nemzetbiztonsági tanács még aznap este összeült.

HOZZÁSZÓLÁSOK