A részletes adatok megegyeztek az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel - írja az MTI. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra.

Egy évvel korábban, 2019-ben az amerikai GDP 2,2 százalékkal nőtt.

A minisztérium honlapjára felkerült adatok szerint a személyes fogyasztások árindexe 1,2 százalékkal nőtt, gyengébb ütemben a 2019-ben mért 1,6 százaléknál. Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index 1,4 százalékra lassult az előző évi 1,7 százalékról.

A minisztérium 4 százalékról 4,1 százalékra javította az amerikai GDP negyedik negyedévi évesített ütemű bővülésével kapcsolatos adatát, ami azonban elmaradt az elemzői várakozások átlagában szerepelt 4,2 százaléktól.

A harmadik negyedévben 33,4 százalékos növekedést, a második negyedévben 31,4 százalékos esést, az első negyedévben 5 százalékos csökkenést regisztráltak.

Tavaly október-decemberben az export, a vállalatok állóeszköz-befektetései, a háztartások fogyasztása, kiadásai, az ingatlanpiaci beruházások és a magánszektor készletbefektetései húzták felfelé a GDP-t, ezek hatását részben kioltotta a kormányzati kiadások csökkenése és az import alakulása.

Folyó áron számolva a GDP értéke 6,1 százalékos évesített ütemmel (317,6 milliárd dollárral) 21 490 milliárd dollárra emelkedett, míg az előző negyedévben, július-szeptemberben 38,3 százalékkal, 1650 milliárd dollárral nőtt ez az érték.