Az USA kideríti, mi történt a meggyilkolt szaúdi újságíróval

Washington megvonja a vízumot mindazoktól, akik felelősek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró haláláért - jelentette be kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Donald Trump amerikai elnök "a valaha volt legrosszabb fedőakciónak" nevezte a szaúdi magyarázatot.
Domokos Erika, 2018. október 24. szerda, 08:30
Fotó: Pixabay

Az amerikai külügyminiszter rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a döntést - adta hírül az MTI. A külügyi tárca a pénzügyminisztériummal közösen vizsgálja annak lehetőségét, hogy alkalmazható-e a szankciók foganatosítását lehetővé tévő Magnyitszkij-törvény erre az esetre.

"Nem ezek a büntető intézkedések jelentik az utolsó szót az Egyesült Államok részéről ebben az ügyben. Továbbra is mindent megteszünk a felelősök elszámoltatása érdekében" - fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója.

Heather Nauert külügyi szóvivő bejelentette: 21 szaúdi állampolgárt érint a vízumtilalom. Akinek már van amerikai vízuma, attól bevonják, akinek pedig még nincs, nem folyamodhat beutazási engedélyért az Egyesült Államokba.

Az amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója - aki kedden reggel érkezett Ankarába - személyesen irányítja az amerikai vizsgálatokat a Hasogdzsi-ügyben. Haspel kiválóan beszél törökül, és az NPR értesülései szerint mindenképpen el akarja érni, hogy a török hatóságok megmutassák azokat a hang-, és videófelvételeket, amelyek szerintük bizonyítják, hogy szaúdiak gyilkolták meg Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának épületében.

Percekkel Pompeo sajtóértekezlete előtt Donald Trump elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában újságíróknak "a történelem valaha volt legrosszabb fedőakciójának" nevezte a Hasogdzsi-ügyre adott szaúdi magyarázatot. Az elnök ugyanakkor leszögezte: Szaúd-Arábia "nagyon jó szövetséges" az Egyesült Államok számára.

Kedd délután Mike Pence alelnök a The Washington Post című lap által szervezett konferencián - amely nem a Hasogdzsi-ügyről szólt - kitért a gyilkosságra. Azt mondta: a szaúdi újságíró meggyilkolása "tragédia a családja és a szerettei számára" és ugyanakkor "támadás a szabad és független sajtó ellen is". A Trump-kormányzat eltökélt a rendelkezésére álló valamennyi eszköz igénybevételére annak érdekében, hogy kiderüljön, mi is történt valójában. Biztosítjuk, hogy a világ is megismerje az igazságot - közölte Pence.

Az amerikai sajtó nagy teret szentel Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában elmondott beszédének, amelyben Erdogan a Hasogdzsi-gyilkosságról beszélt. A The Washington Post kiemelte, hogy a török elnök nem vádolta meg közvetlenül a szaúdi vezetőket a gyilkosságban való részvétellel, csupán úgy fogalmazott, az eddigi vizsgálat nem volt elég mély és átfogó ahhoz, hogy a királyság uralkodó köreihez is elérjen. A The New York Times fotóval kiegészített tudósításában azt emelte ki, hogy a rijádi befektetői konferencián a résztvevők felállva és tapssal fogadták Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget, akit sajtóelemzések a Hasogdzsi-gyilkosság hátterében sejtenek - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2018.10.25 09:32

előre látható az eredmény.
a konzulátuson hasogdzsival elbeszélgetett a különítmény, amitől ő leizzadt jól, ezért muszáj volt lezuhanyoznia. már kijött volna a zuhany alól éppen, de elcsúszott a szappanon és úgy beverte a fejét a kerámiába, hogy kampec rögvest. nagyon csúnya látvány volt, úgyhogy az ott jelenlevők jobbnak látták azonnal feldarabolni, és a maradványokat eltüntetni, nehogy más is szembesüljön a rettentő látvánnyal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.10.25 09:26

@zana: Látom a kérdésem kapcsán magadra ismertél, tanulatlan mélyhülye. :DDDD
Az igazság mindig rosszul esik a 'lapos'homlokú fajtádnak. :)) Megcáfolni hülye vagy, így a másik kicsinyítése egy kitalált sztorival.
A rasszista atombarom haverod ugyanezt csinálja, csak te még hozzá képest is primitív vagy. Pedig nem tette magasra a lécet..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.25 09:03

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.10.25 08:48

Kideríti? :DDD A skripal ügyről semmit nem tudtak, mégis tudták ki a 'felelős'. Itt gyakorlatilag már mindent tudunk, aztán még mindig "derítgetnek".
Amíg ilyen szép tempóban rendelik a fegyvereket ámerikától, addig annyi újságírót végeznek ki amennyit csak akarnak..
Ugye, birodalmi seggnyalók?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html