Az ablakon dobják ki a milliárdokat?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb, havi 40 milliárd dolláros mennyiségi enyhítési programja inflációs veszélyekkel jár és aligha járulhat hozza a növekedési ütem kézzelfogható javulásához - jelentette ki egy szombati közleményben Jeffrey Lacker, a Fed Nyíltpiaci Bizottságának egyik konzervatívabb tagja, a richmondi Fed elnöke.
MTI-Eco, 2012. szeptember 16. vasárnap, 13:09
Fotó: Napi.hu

A Fed csütörtökön döntött harmadik mennyiségi enyhítési programjának, azaz pénzpumpájának beindításáról. A programban havonta 40 milliárd dollár értékben vásárol jelzálogleveleket, mígnem kézzelfogható javulást nem tapasztal a munkaerő-piaci körülményekben. A Fed ezenkívül az év végéig kiterjesztette "csavar hadművelet" elnevezésű programját, amely során amerikai államkötvény-állományának átlaglejáratát hosszabbítja meg. A két intézkedés havi szinten mintegy 85 milliárd dollárral növeli a Fed hosszú lejáratú papírjainak állományát.

Az amerikai Fed kettős mandátummal rendelkezik: egyszerre ügyel az árstabilitás fenntartására és törekszik a lehető legnagyobb foglalkoztatottság elérésére. Az európai jegybanki hagyományok ettől eltérőek: az euróövezeti és magyar monetáris politika kiemelten figyel az árstabilitásra, így az infláció visszaszorítására.

"Történelmi távlatból nézve az amerikai munkanélküliségi ráta továbbra is magas, de a munkaerő-piaci körülmények javulását inkább reálgazdasági tényezők hátráltatják, amelyek a monetáris politika hatáskörén kívül esnek" - fogalmazott közleményében Jeffrey Lacker, aki a Fed Nyíltpiaci Bizottsága főhéjájának, azaz az infláció veszélyeitől legjobban tartó tagjának számít. "Ilyen körülmények közepette a további monetáris gazdaságösztönzés az infláció felfutásának veszélyével jár, oly módon, hogy az veszélyeztetheti az inflációs várakozásokat" - tette hozzá.

A jegybankok általában a középtávú inflációs várakozások leszorításával igyekeznek fenntartani az árstabilitást. A Fed 2 százalékos középtávú inflációs célt követ.

Lacker, aki a 12 tagú testület egyetlen olyan tagja volt, aki a mennyiségi enyhítés beindítása ellen szavazott, az ellen is tiltakozott, hogy a Fed jelzálogleveleket vásárol a program keretében. A Fed-nek a gazdaság egészét kell néznie, és nem szabad egy adott gazdasági szektorba áramoltatni forrásokat - fogalmazott a jegybanki szakember.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közzétett adatai szerint az amerikai fogyasztói árak 1,7 százalékkal nőttek éves szinten augusztusban a júliusi 1,4 százalékos emelkedés után. A Fed csütörtökön közzétett legfrissebb előrejelzései szerint 2012-ben 1,7-1,8 százalékkal, 2013-ban 1,6-2,0 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak.

HOZZÁSZÓLÁSOK