Az Aldi, a Lidl és a Tesco is odacsapott az energiaitaloknak

Nagy-Britanniában minden nagy áruházlánc önként vállalta, hogy nem értékesít energiaitalokat a 16 éven aluliaknak. A tilalom csak a kezdet, a magas cukor- és koffeintartalmú italok ellenfelei minden ilyen terméket eltüntetnének a boltokból egyszer s mindenkorra.
Komócsin Sándor, 2018. március 5. hétfő, 17:25
Fotó: Pexels

A jelentős brit szupermarketláncok csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy betiltsák az energiaitalok értékesítését a 16 évnél fiatalabbaknak - adta hírül a BBC. A Boots beállt az Aldi, az Asda, az Co-op, a Lidl, a Morrisons, a Sainsbury, a Tesco és a Waitrose mellé. Ezzel egy olyan kiskereskedő is csatlakozott az önkéntes vállaláshoz, amely nem minősül szupermarketláncnak.

Meghallották a panaszokat

A tilalom azokra az energiaitalokra vonatkozik, amelyek literenként több mint 150 milligramm koffeint tartalmaznak. A Co-op azzal indokolta lépését, hogy érzékelte az ilyen italok fogyasztásával kapcsolatban egyre erősödő aggályokat. A Boots szóvivője hasonlóan indokolt: ez a cég is meghallotta az egyre hangosabb kifogásokat a nagy cukor- és koffeintartalmú italokkal kapcsolatban.

A Co-op, az Aldi és a Lidl március 1-jétől, a Morrisons, a Waitrose, az Asda és a Boots március 5-étől érvényesíti a korlátozást. A Tesco is bejelentette, hogy csatlakozik, de csak március 26-étól vezeti be a változtatást.

Nagy a tudatlanság

A kiskereskedők azt követően döntöttek a szigorítás mellett, hogy Maria Caulfield parlamenti képviselő felszólította Theres May miniszterelnököt: a kormány fontolja meg az energiaitalok forgalmazásának teljes betiltását Nagy-Britanniában. Emellett nem egyedül kampányol a politikus.

Jamie Oliver sztár szakács, a NotForChildren mozgalom vezetője twitterüzenetben üdvözölte a kiskereskedők döntését.

A NAUWT tanárszakszervezet azért kampányol, hogy az iskolák tiltsák ki büféikből a nagy koffeintartalmú italokat. A szervezet vezetője, Chris Keates korábban azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a magas cukor- és koffeintartalmú italok hátrányosan befolyásolják a kisdiákok viselkedését, amivel jelenleg a tanároknak egyedül kell szembenézniük. Súlyos gondnak tartja, hogy sok szülő és gyerek csak egy újabb üdítőt lát ezekben a termékekben. Fogyasztásuk hosszú távú káros hatásairól alig tudnak valamit.

A fotó forrása: Pixels

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.03.05 20:52

Lónyálnak hívom ezeket a szarokat. A boltok előtt nyáron már 10-12 éves gyerekek is vedelik, a nem éppen neki való tényleg műanyag italokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.03.05 18:06

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html