Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus alkotmányjogi panasszal fordult a taláros testülethez, amelyben beadványának sürgős eljárásba vételét szorgalmazta a "helyrehozhatatlan károk" elkerülése érdekében.

A leváltott elnökhelyettes szerint politikai meggyőződése miatt van börtönben már több mint száz napja, annak ellenére, hogy - mint írta - a katalán függetlenségi folyamat békésen zajlott, a parlamentben elfogadott függetlenségi nyilatkozat pedig egy politikai akarat kinyilvánítása volt, amelynek azonban nincs jogi értéke.

Andreu Van den Eynde, Junqueras ügyvédje hangsúlyozta: bíznak benne, hogy az alkotmánybíróság megfelelően értékeli a beadványt, és megsemmisíti az előzetes letartóztatásról szóló határozatot.

Felidézte, hogy terveik szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, ha már minden hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítettek, de eredmény nélkül.

Oriol Junqueras több alkalommal kérvényezte már szabadon engedését különböző spanyol bíróságoknál, ám azokat mind elutasították.

A barcelonai önkormányzat szerdán nyilatkozatot fogadott el, amelyben emberiességi okokra hivatkozva követeli az előzetes letartóztatásban lévő katalán vezetők átszállítását katalán börtönökbe, hogy közelebb legyenek hozzátartozóikhoz.

Oriol Junqueras mellett Joaquim Forn volt belügyi tanácsos, valamint Jordi Sánchez és Jordi Cuixart, függetlenségpárti civil politikai szervezetek vezetői vannak előzetes letartóztatásban a spanyol főváros közelében lévő fegyintézetekben.

A volt katalán kormánytagok ellen a többi közt lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepük, döntéseik miatt.

A civil szervezeti vezetőkkel szemben pedig az általuk szervezett, a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál szeptember 20-án tartott éjjeli tüntetés miatt indult eljárás, mert az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta.