Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által bonyolított e-útdíj tenderen a Getronics Magyarország Kft. visszalépése nem tekinthető jogszerűtlennek - derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszából, amelyet Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott. Véleménye szerint a közbeszerzési eljárás a jogszabályi előírásoknak megfelelően, szabályosan, versenysemlegesen zajlott. Nem az ajánlatkérő felelőssége, hogy a nyertes ajánlattevő visszalépett.

A közbeszerzési törvény az ajánlati kötöttség megsértését lehetséges ajánlattevői döntésként kezeli, de jogkövetkezményeket társít hozzá. A Getronics pedig adott indoklást: eszerint a konkurens cégek megkeresték az alvállalkozókat, amelyek a külső nyomás miatt végül elálltak korábbi vállalásuktól.

A Getronics elbukta a húszmilliós biztosítékot

A közbeszerzési eljárásban az ajánlattevőnek ajánlati kötöttsége van, amely e tenderen azt jelentette, hogy a tárgyalások lezárását követő 30 napig az ajánlata nem módosítható, illetve fenn kell azt tartania. A nyertes ajánlattevő esetében az ajánlati kötöttség az ajánlatkérő döntésének közlésével - az ajánlatok elbírálásáról szóló összegezés - további 30 nappal meghosszabbodik. Az ÁAK nem nevezett meg második helyezett nyertes ajánlattevőt, mivel a második legalacsonyabb összegű ajánlat is meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet. A kiírásban az ÁAK 20 millió forint ajánlati biztosítékot kötött ki az ajánlati kötöttség megsértésének esetére. Mivel a Getronics az ajánlati kötöttség alatt visszalépett, a Zrt. az ajánlati biztosítékként benyújtott bankgarancia levél alapján 2013. január 22-én a húszmilliós biztosítékot lehívta, amelyet számláján február 1-jén jóvá is írtak.

Az ÁAK az ORFK-hoz és a GVH-hoz is fordul

E szankción túl az ÁAK a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 11. paragrafusára, illetve az ORFK felé a Büntető Törvénykönyvről (Btk.) szóló 1978. évi IV. törvény 296/B paragrafus (1) bekezdésére alapozva tervezi a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megkeresését - írta a tárcavezető.

Ezek meglehetősen kemény szavak. A versenytörvény vonatkozó része szerint ugyanis "tilos a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, amely a gazdasági verseny megakadályozását, korlátozását vagy torzítását célozza, vagy ilyen hatást fejthet, illetve fejt ki". A Btk. ominózus bekezdésre alapján pedig aki a közbeszerzési eljárásra kiírt pályázat eredményének befolyásolása érdekében az árak vagy egyéb szerződési feltételek rögzítésére, illetve a piac felosztására irányuló megállapodást köt, vagy más összehangolt magatartást tanúsít, és ezzel a versenyt korlátozza, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Minden rendben lesz?

A megtett úttal arányos elektronikus díjfizetési rendszer 2013. július 1-jei bevezetése e részleteinek kidolgozása jelenleg folyamatban van - nyugtat továbbra is Némethné, aki szerint a a költségvetés hozzájut a tervezett bevételhez (ez idén a második félévben 75 milliárd forint). A megvalósítást újra kell tervezni, és a rövid határidőre tekintettel a rendszert olyan tartalommal kialakítani, amely eltér a közbeszerzési eljárásban korábban megadottaktól. A kapacitás megteremtésére az intézkedéseket megkezdtük, a rendszer bevezetésének költségei nem léphetik túl azt a keretet, amelyet a 2013-as költségvetési törvény biztosít - hangsúlyozta a miniszter.