Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a rendelettel az 1924 és 2017 között született törvényekben a "kormányfőt", valamint a "minisztertanácsot" jelölő hivatkozások mindenütt az "államfő", illetve az "államfői hivatal" kifejezésre cserélődnek - írta az MTI.

A végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről tavaly áprilisban népszavazáson döntöttek Törökoszágban. Az alkotmánymódosítás az idén június 24-én tartott államfő- és parlamenti választás után lép életbe, várhatóan jövő hétfőn, Erdogan ünnepélyes eskütételével és az azt követő szertartással.

A változtatás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, továbbá egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A módosítással megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény.

Az NTV török hírtelevízió értesülése alapján a parlamentáris rendszerből az elnökibe történő átmenet keretében még két törvényerejű rendelet fog megjelenni a közeljövőben. Egy még Erdogan eskütétele előtt, egy pedig utána.

(EU-csúcs: korai még az öröm?)

Fotó: Reuters