Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kelet-ázsiai ország 3,4 ezer milliárd dollárt is meghaladó értékű devizatartalékainak egy részét a gazdasági portálok jelentése szerint közvetlenül az Egyesült Államok ingatlanpiacán, ezen túl pedig ingatlanpiaci alapokat és ingatlanpiaci cégekben való részesedést vásárolva fektetné be a szervezet.

A hírt a SAFE egyelőre nem erősítette meg, képviselői korábban ugyanakkor úgy fogalmaztak: a diverzifikációra törekszenek, s idén elsősorban a magas megtérülésű eszközökre koncentrálnak majd, mivel kormányzati ügynökségként a devizatartalékok értékének megőrzése és növelése az elsődleges céljuk. Az amerikai ingatlanpiac iránti megnövekvő kínai érdeklődésről korábban a Bloomberg hírügynökség és a Wall Street Journal is hírt adott - az ügyhöz közel álló forrásokat idézve.

Az elemzők az ingatlanpiacot az idei éves amerikai gazdasági növekedés egyik motorjának tartják, talpraállását az elmúlt hónapok statisztikái is jól mutatják. Az első negyedévben a városi családi házak eladási volumene 89 százalékkal nőtt, ugyanígy az árak is növekedést mutattak.

A kínai devizatartalék több mint egyharmada amerikai kormányzati kötvényekben van, Kína az amerikai kormány legnagyobb külföldi hitelezője, márciusban 1,25 ezer milliárd dollár értékű értékpapírral.