Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ashton Carter (képünkön), aki brit kollégájával, Michal Fallonnal tárgyalt a londoni védelmi minisztériumban, a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: a kurdokkal végzett munka már eddig is "a hatékony együttműködés" jó példájaként szolgált. Carter az észak-szíriai kurd egységeket "tehetséges, céltudatos szárazföldi erőknek" nevezte. Kijelentette: az Egyesült Államok éppen ilyen együttműködést szeretne kialakítani más ellenzéki csoportokkal is Szíria egyéb térségeiben.

Az amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy Washington "nem volt elégedett" a kongresszusi körökben is sokat bírált, egyes képviselők által kudarcnak nevezett 500 millió dolláros szíriai kiképzési program kezdeti eredményeivel, és az amerikai kormány már hetek óta dolgozik a program javításán.

Carter kérdésre válaszolva megerősítette: az amerikai kormány rendelkezésére álló adatok szerint iráni területen csapódott be négy, szíriai célpontok ellen indított orosz robotrepülőgép, valószínűleg műszaki hiba miatt. Hozzátette: az Egyesült Államok veszélyesnek tartja, hogy Oroszország más országok előzetes értesítése nélkül vet be ilyen fegyvereket a szíriai konfliktusövezetben.

Michael Fallon brit védelmi miniszter a sajtótájékoztatón kijelentette: a NATO nem fogja hagyni, hogy Oroszország "szíriai beavatkozása" bármilyen mértékben elvonja a figyelmet az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni fellépésről, és azt sem, hogy Moszkva destabilizálja a Földközi-tenger keleti térségét.

Fallon hangsúlyozta: amikor az orosz légierő repülőgépei a minap behatoltak Törökország légterébe, egyúttal a NATO légterébe is behatoltak. Ez még inkább megerősítette a szövetség tagjainak elkötelezettségét a kollektív védelem elve mellett - fogalmazott a brit védelmi miniszter.

Az amerikai légierő támogatni fogja a lázadókat az IÁ elleni harcban

Az amerikai harci gépek légi támogatást fognak nyújtani az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcoló, általuk kiválasztott felkelőknek Szíriában, akik egyúttal amerikai felszerelést, fegyvereket és kiképzést is kapnak - közölte pénteken Peter Cook, a Pentagon szóvivője.

Erre a kommüniké szerint Ashton Carter amerikai védelmi miniszter adott utasítást. Cook rámutatott: a megválogatott vezetők egységeinek felszereléssel és fegyverrel való ellátása azt a célt szolgálja, hogy idővel összehangolt támadást indítsanak az IÁ által megszállt területek ellen. Ezen csoportok kisebb egységei kiképzést is kapnak majd ahhoz, hogy képesek legyenek támogatást kérni az amerikai vezetésű koalíció gépeitől.

A gerillák felfegyverzésének felgyorsítása érdekében a fegyvereket és a lőszert közvetlenül biztonsági szempontból átvilágított parancsnokokhoz juttatják el, akik maguk osztják majd el a felszerelést embereik között. Az eddig érvényes Pentagon-program értelmében az amerikai hadseregnek minden egyes harcost biztonsági szűrésnek kellett alávetnie, ami személyenként két-három hetet vett igénybe.

Az Egyesült Államok által felfegyverzett csoportoknak az IÁ elleni fellépését a tervek szerint szigorúan ellenőrzik majd. Az amerikai védelmi minisztérium illetékeseinek tájékoztatása szerint a felkelők alapszintű katonai felszerelést kapnak, fejlett tankelhárító vagy vállról indítható légvédelmi rakétákat nem.

Kudarcot vallott a program

Washington a hivatalos szóhasználat szerint "szünetelteti" korábbi taktikát, a mérsékeltnek tekintett felkelők Szírián kívüli kiképzését és felszerelését és a korábbi stratégiai céljait eszközeinek átcsoportosításával próbálja meg elérni. Barack Obama elnök a múlt héten adta beleegyezését ahhoz, hogy az észak-szíriai kurd erők és arab szövetségeseik "több kapacitáshoz" jussanak. Egyértelművé vált ugyanis, hogy a tavaly megkezdett 500 millió dolláros program, amelynek keretében három éven keresztül évi mintegy 5 ezer harcost terveztek kiképezni, kudarcot vallott. Az első, mindössze 60 fős csoport a Szíriában történt bevetése után röviddel, alig néhány ember kivételével elpusztult, fogságba esett, átállt vagy dezertált.