BUX
41516

Az amerikaiak nem takarékoskodnának az energiával

Az amerikaiak fele úgy véli, fontosabb az új energiaforrások felfedezése, mint a jelenlegiek fogyasztásának csökkentése.

NAPI, 2011. augusztus 22. hétfő, 10:15

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az Egyesült Államokban tízből közel öten vélik úgy, hogy a globális felmelegedés az emberi tevékenységtől független jelenség − derül ki a Rasmussen Reports amerikai szavazók körében készült kutatásából, amelyről a TáTK hírlevél adott hírt. Eszerint még mindig sokan gondolják úgy, fontosabb lenne új energiaforrásokat felfedezni, semmint a régiek fogyasztását csökkenteni. A vizsgálat szerint a megkérdezettek 52 százaléka támogatja az elképzelést, ami a tavasszal mért 60 százalékos aránynál kevesebb, de környezetvédelmi szempontból még mindig magasnak tekinthető. Az új energiaforrások prioritását a fogyasztáscsökkentéssel szemben a megkérdezettek 38 százaléka ellenzi.

Az amerikaiak 63 százaléka gondolja úgy, hogy hasznosabb megújuló energiába fektetni, semmint a fosszilis üzemanyagok termelésébe. Ugyanakkor 27 százalék szerint a fosszilis energiahordozók jobb befektetést jelentenek. A válaszadók 46 százaléka szerint a gazdasági növekedés és a környezetvédelem nehezen összeegyeztethető. Minden harmadik megkérdezett látja csak úgy, hogy a két igény egyensúlyba hozható.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 59 százaléka tekinti csak komoly problémának a globális felmelegedést, míg 37 százalék szerint nem aggasztó a helyzet. A felmelegedésért a megkérdezettek 40 százaléka szerint az emberi tevékenység okolható, 42 százalék azonban úgy véli, a planetáris ciklusok a felelősek, míg 7 százalék szerint egyéb ok tehető felelőssé.