Az amerikaiak újabb szankciókkal válaszolnak az iráni rakétatesztre

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter újabb szankciókat jelentett be Irán ellen, miután Teherán csütörtök hajnalban ismét rakétakísérletet hajtott végre.
Szepesi Anita, 2017. július 28. péntek, 22:47
Fotó: AFP

A pénzügyminisztérium Vagyonellenőrzési Kincstári Hivatala (OFAC) Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával pénteken közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben bejelentette: szankciókat foganatosít az iráni ballisztikusrakéta-program fejlesztésében központi szerepet játszó Shahid Hemmat vállalatcsoport (SHIG) hat leányvállalata ellen a csütörtöki rakétafelbocsátás miatt - írta az MTI.

"Az Egyesült Államok kormányzata továbbra is kíméletlenül fellép az Irán ballisztikusrakéta-programjával összefüggő tevékenységek ellen, legyen szó műhold felbocsátására alkalmas rakéta tesztjéről, ballisztikusrakéta-rendszerének fejlesztéséről, vagy jemeni hútik Szaúd-Arábia elleni rakétatámadásainak valószínűsíthető támogatásáról, ahogy az a múlt héten történt" - fogalmaz a minisztériumi közlemény.

Az új szankciók azokat a vállalatokat veszik célba, amelyek kulcsszerepet játszanak az iráni ballisztikusrakéta-programban. Közleményében Steve Mnuchin hangsúlyozta az Egyesült Államok "mélységes aggodalmát" az iráni rakétaprogram fejlesztése és rakétakísérletei matt.

A szankciók értelmében az érintett cégek valamennyi esetleges amerikai vagyonát befagyasztják és megtiltják amerikaiaknak hogy bármiféle üzleti kapcsolatot folytassanak velük. A közlemény figyelmeztet arra is, hogy szankciók fenyegetik az e cégekkel kapcsolatban álló nem amerikai pénzügyi intézményeket is.

Teherán csütörtök hajnalban végzett sikeres rakétakísérletet: műhold felbocsátására alkalmas, Szimorg típusú rakétát lőtt ki. Szakértők szerint a Szimorg Irán eddigi legfejlettebb rakétatípusa. Pár órával ezt követően az amerikai külügyminisztérium szóvivője közleményben ítélte el a rakétatesztet.

HOZZÁSZÓLÁSOK