A 69 éves John Barnard és a 68 éves Graham Jackson sikeréről pénteki számában tudósított a The Daily Telegraph. A brit napilap szerint a tóvidéken fekvő Miller Moss átminősítésével immáron 446 hegy szerepel John és Anne Nuttall Angliára és Walesre kiterjedő híres összesítésében (The Mountains of England & Wales).

A két férfi - korábban kollégák - több mint egy évtizede járják a hegyeket annak reményében, hogy pontosítani tudják az adatokat, méréseik révén pedig heggyé minősítenek át dombokat.

Az Ordnance Survey (OS), Nagy-Britannia hivatalos térképészeti ügynöksége, eddig 30 módosítást vezetett át az általa kiadott térképeken a munkájuknak köszönhetően.

Angliában a 2000 láb (609,6 méter) feletti magaslatok minősülnek hegynek. A Miller Moss az OS térképein 609 méteres magassággal szerepelt, John Barnard és Graham Jackson azonban nyolcórányi méréssel bebizonyította, hogy valójában 610,1 méter magas. A páros 3700 font értékű, kifinomult GPS-felszerelést használ.

"Nagyszerű érzés" - mondta sikerükről az újságnak Graham Jackson. John Barnard hozzátette, sokszor előfordul, hogy felmásznak valahová, órákat töltenek fenn, méréseik azonban nem mutatnak változást. "Szóval nagyszerű, ha ilyen eredmény születik".

A valóság megismételte a filmet, Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le címmel a britek évekkel ezelőtt készítettek már filmet, Hugh Grant főszereplésével.

Kettejük közül John Barnard mindig is lelkes túrázó volt, de dombokat és hegyeket mérni csak 2006-ban kezdett Graham Jacksonnal. Ma már ez a szenvedélyük. Az első sikerük a Birks Fell volt Észak-Yorkshire grófságban. Kiderült, hogy kétezer láb fölött van, noha addig alacsonyabbnak vélték.

Elmondták, az Ordenance Survey úgy méri meg a dombok és a hegyek magasságát, hogy repülővel elrepülnek felettük, fényképeket csinálnak. Ez a fotogrammetria. A felvételeket felhasználva háromdimenziós modelleket készítenek, annak alapján állapítják meg a dombok és a hegyek magasságát. Ez a módszer azonban csak plusz-mínusz háromméteres pontossággal működik, így kettejük számára bármilyen magaslat érdekes lehet, amely 606 és 612 méter között van. A páros több száz mérést végzett már Angliában, Walesben és Skóciában, de csak kevés esetben volt szükség változtatásra. "Az OS adatai igen pontosak" - állapították meg.

Az Ordenance Survey szóvivője dicsérte a kettős munkáját. Mint mondta, hosszú évek óta dolgoznak velük, segítették őket méréseik hitelesítésében. Megerősítette, hogy az általuk kiadott térképeken frissíteni fogják a Miller Moss magasságát. (Einsteinnek ebben is igaza volt - ezt a cikket olvasta?)

A kép forrása: Shutterstock.