BUX
41297

Az arab tavasz után itt az indiai nyár?

Az arab világon tavasszal végigsöprő lázadáshullámhoz hasonlítják az elemzők az indiai eseményeket − derült ki a Reuters összefoglalójából.

Komócsin Sándor, 2011. augusztus 18. csütörtök, 06:10

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Tegnap lavinaszerűen nőtt a tiltakozók tömege az ország nagyvárosaiban, az óriási nemzeti zászlókat lengető tüntetők, akik a 74 éves Anna Hazare korrupcióellenes aktivista szabadon bocsátásáért vonultak az utcára, az amerikai polgárjogi mozgalmak egyik indulóját, a We Shall Overcome-ot énekelték. A BBC helyi tudósítója szerint a szenvedélyek egyre magasabbra csapnak és a helyi taxisok, a riksások egy része sztrájkot hirdetett.

A forrongást az váltotta ki, hogy Hazare kedden tüntetést szervezett az ország korrupcióellenes törvényeinek szigorítása érdekében, és bejelentette, hogy éhségsztrájkba kezd célja elérése érdekében, ám a hatóságok letartóztatták. Indoklásuk szerint a polgárjogi aktivista a tüntetés engedélyének megkérésekor csak háromnapos böjtöt hirdetett és demonstrációjára 5000 embert várt, ám a tömeg sokkal nagyobb lett. A Financial Times szerint Hazare egy olyan időszakban lépett a politika színpadára, amikor az indiaiak minden korábbinál jobban gyűlölik a politikát átszövő korrupciót és az urambátyám kapitalizmust. A politikai bizonytalanság ugyanakkor messze ható következményekkel járhat. Az elmúlt húsz évben a nagyvállalatok sokasága telepítette ki back office tevékenységét Indiába, amely a világgazdaság gyorsan fejlődő nagy feltörekvő országcsoportjának (BRIC) egyik tagja.