Az arab tőke az úr a befektetési piacokon

A Perzsa-öböl államai mintegy 25 milliárd dollárnyit lendíthetnek a tengerentúli befektetési piacokon a közeljövőben.
NAPI Online, 2007. szeptember 21. péntek, 11:07
Fotó:

Míg az Egyesült Államok befektetői a hitelpiac válságáról beszéltek, a Perzsa-öböl országai arról tanakodtak, hogy az elsődleges energiaforrásukból, az olajból származó jövedelmeiket hová fektessék be. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya tegnap úgy döntött, hogy egy kockázatitőke társaság, a Carlyle Group részvényeit vásárolja meg 1,35 milliárd dollárért, és hogy szándékai komolyságát jelezze, további 500 milliót fektet be a cég egyik alapjába.

Dubaj és Katar egymással versenyezve vásároltak részt a Nasdaqban, a londoni börzében és a Nordic börzét üzemeltető OMX AB-ben. A katari kormány emellett betekintést nyerhet a Sainsbury áruházlánc könyveibe, mielőtt döntést hozna arról, milyen befektetésre szánja el magát az brit mogulnál.

Mindent összevetve a befektetési piacokat ezen a héten az arab tőke uralta. Az olajból naponta 1,2 milliárd dolláros bevételre szert tevő öböl térségi országok a befektetéseiket az energiaiparon túl is változatossá tennék, ennek érdekében pedig az idén már 68 milliárd dollárt költöttek a tengerentúli befektetésekre. Az augusztus során kétéves mélységekben járó vállalati fúziós kedvet szeptemberben minden bizonnyal a Perzsa-öbölből áramló tőke élénkíti majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK