Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta azt a rendeletet, amely a Szocsiban 2014 februárjában tartandó téli olimpia idejére befagyasztja a repülő- és vonatjegyek, valamint több helyi szolgáltatás árát. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint ez része volt azoknak a felajánlásoknak, amelyeket az oroszok a helyszín elnyeréséért folytatott versenyben tettek.

A döntés értelmében 2014. november 1-től április 16-ig a krasznodari körzetbe és onnan induló járatokra (ebben a térségben van Szocsi) a jegyek árát nem lehet megváltoztatni. Az időhatár azért ilyen nagy, mert a téli olimpia után márciusban ugyan ott tartják meg a paralimpiai játékokat. Az árbefagyasztás olyan szolgáltatásokra is kiterjed, mint a taxik, mosodák és ruhatisztítók. Ezt a lépést Anatolij Pahomov, Szocsi polgármestere javasolta, attól tartva, hogy az amúgy sem könnyen elérhető helyszíntől sok ezer potenciális látogatót tartana távol az ilyen eseményeknél szokásos jegyár-emelés. Jelenleg egy Moszkva-Szocsi retúrjegy az Aeroflot légitársaságnál 9000 rubel (280 dollár).

A másik kényes, és a látogatottságot erősen befolyásoló tényező a sportesemények jegyeinek ára. A szervező bizottság legutóbbi tájékoztatása szerint ezek 500 rubelnél (17 dollár) kezdődnek, és a jegyek 42 százalékának az ára 3000 rubel (100 dollár) lesz, hogy minél több hazai szurkoló élvezhesse a játékokat. Azért a legnépszerűbb eseményeket keményen meg kell fizetni. Mint Dmitrij Csernyisenko, a szervező bizottság elnöke elmondta, az ünnepélyes megnyitóra a legolcsóbb jegy 6000 rubel (200 dollár) lesz, a jéghoki döntő megtekintéséért minimum 7000 rubelt (230 dollár) kell majd fizetni. Arra számítanak, hogy legalább 3,5 milliárd ember nézi majd világszerte a jövő évi téli olimpiát.

Egyébként ez lesz a világ legdrágább téli olimpiája - a költségeket több mint 1500 milliárd rubelre (50 milliárd dollár) becsülik, ami 25-szöröse az előző, vancouveri téli olimpia árának, annyiba kerül, mint az összes eddigi együttvéve, és túltesz az eddigi legdrágább, pekingi nyári olimpián is, amely csak 40 milliárd dollárba került.

A The Moscow Times beszámolója szerint az orosz vállalkozók a kiadások kétharmadát, 1000 milliárd rubelt vállalták magukra, ez azonban a valóságban nem csökkenti a költségvetés terheit, mivel a szponzorálási pénzek oroszlánrésze olyan állami nagyvállalatoktól származik, mint a Rosznyefty, az államvasutak és a Gazprom.

Ez az olimpia több mint négyszer annyiba kerül, mint amennyivel rendezési jogának elnyerésekor, 2007-ben számoltak. Az akkori 12 milliárd dolláros becslés igen gyorsan hibásnak bizonyult, elsősorban a helyszín miatt. Szocsi ugyan a szubtrópusi tengerpart és a közvetlen közelében emelkedő hatalmas, hófödte hegycsúcsok kontrasztjával csodálatos színtér, de teljesen felkészületlen az olimpiára érkező tömegek fogadására. Claude Killy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a szocsi játékok koordinálásával megbízott testületének elnöke úgy nyilatkozott, hogy a szükséges infrastruktúra 85 százalékát a semmiből kell létrehozniuk a befektetőknek.

Jelentősen növeli a költségeket a korrupció is. Egy volt építési vállalkozó, akit a The Moscow Times idézett, azt állította, hogy a projekteket eleve a reálisnál 20 százalékkal magasabbra árazták be, s ez a különbözet aztán különböző zsebekben tűnik el. Hogy a helyzettel a kormány sem elégedett, jól mutatja: évente rúgják ki az építkezésekért felelős, erre a célra létrehozott Olimpsztroj állami vállalat aktuális elnökét.

Nemcsak a sportlétesítmények, az utak, szállodák, vendéglátóhelyek, tömegközlekedés, sőt a ma még nem teljesen megbízható áramellátás szükséges szintre emelése a feladat, de a résztvevők és látogatók biztonságának garantálása is. Több muzulmán terrorista csoport is bejelentette, hogy legitim célpontnak tekinti az olimpiát, ezért a rendőri erők mellett a hadsereg is részt vesz a rendezvények védelmében, még légelhárító ütegeket is felvonultatnak.