Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal volt magasabban 2015 szeptemberében, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH második becsléséből, amely az elsővel azonos eredményt hozott. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal volt nagyobb a 2014 azonos időszakában feljegyzettnél.

Az előző hónaphoz, augusztushoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátási index 2,9 százalékkal nőtt. Az ipari export 9,3 százalékkal haladta meg a 2014. szeptemberit. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két szektor közül a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele 16,3 százalékkal nőtt.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export mintegy 15 százalékát képviselő számítógép-, elektronikaicikk- és optikaitermék-gyártás külpiaci eladásai 4,7 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 1,3, ezen belül a feldolgozóiparé 5,3 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 szeptemberéhez viszonyítva a feldolgozóipar termelése 9,1 százalékkal emelkedett, a csekély súlyú bányászat teljesítménye jelentősen, 33 százalékkal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,0 százalékkal nőtt.

NGM: az utolsó negyedévben tovább gyorsulhat az ipar növekedése

Az utolsó negyedévben tovább gyorsulhat a magyar ipar növekedése, így az ágazat az idén jelentősen hozzájárul majd a bruttó hazai termék (GDP) bővüléséhez - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 állami hírtévében. A szeptemberi növekedés megfelel az előzetes várakozásoknak, és a kedvező adat mögött elsősorban a magyar járműipar teljesítménye áll, amelyhez felzárkózott az élelmiszer- és a gumigyártás.

Kifejtette, a járműipar kibocsátása csaknem 20 százalékkal nőtt szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, és ez a kapcsolódó ágazatokra, például a gumiiparra és a beszállító kis- és közepes vállalkozásokra is kedvező hatással van.

Lenner Áron Márk elmondta: Magyarországon a földrajzi elhelyezkedés, a megfelelő infrastruktúra, valamint a szakképzett munkaerő miatt is érdemes beruháznia az ipari cégeknek. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni. Közép- és Északnyugat-Magyarországon, ahol sok hasonló cég telepedett meg, nehezebb munkaerőt találni, ami ugyanakkor pozitív hatással van a bérekre.

A KSH ugyancsak csütörtökön tette közzé az építőipar szeptemberi adatait: 8,1 százalékkal nőtt a termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz hasonlítva az építőipar termelése 8,3 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint. Az NGM helyettes államtitkára ezekkel az adatokkal kapcsolatban kiemelte: nem igazolódtak azok a félelmek, hogy a 2007-2013-as uniós ciklus lezárásával lecseng az építőipari konjunktúra, a munkákat idén év végéig be kell fejezni, és nem lesznek új megrendelései a cégeknek. Hangsúlyozta, a két európai uniós programciklus szerencsére összeért: már nyár elején is sok olyan pályázatot írtak ki, amelyekben építőipari részvételre van szükség, ami új megrendeléseket jelenthet. Lenner Áron Márt szólt arról is, hogy közben magára talált a magyar lakáspiac is: ez a beruházási kedv élénkülésében és az áremelkedésben is tetten érhető.