A német központi bank szokásos havi jelentésében úgy látja, hogy a szeptember végével záródott három hónapban érezhetően lassult a GDP-növekedés elsősorban a járműgyártás visszaesésére az új emisszió-mérési eljárás életbe léptetése miatt - írta az MTI.

Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

A Bundesbank derűlátó, úgy vélte, hogy a harmadik negyedévi jelentős gazdaságnövekedési lassulás átmeneti volt, a folyó negyedik negyedévben új erőre kap a gazdaság.

A német gazdaság harmadik negyedévi teljesítményére vonatkozó adatokat november közepén ismertetik. Szakértők szerint a három hónapban csak szerényen nőttek a kiskereskedelmi eladások és az építőipari termelés bővülése is lelassult.

A Bundesbank szerint a járműipar gyengélkedése az év végéig kitart, de a gazdaság más ágazatai jó teljesítenek majd.

A német kormány nemrég 2,3 százalékról 1,8 százalékra rontotta a gazdasás idei növekedésére vonatkozó előrejelzését és jövőre is már csak 1,8 százalékos GDP-bővüléssel számol az eddigi 2,1 százalék helyett a globális kereskedelmi feszültségek éleződése, a munkaerőhiány és az autóipar gondjai miatt.