Az autóipar húzta föl a német exportot

A német export az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest 17,1 százalékos bővüléssel 458,3 milliárd euróra emelkedett.
MTI-Eco, 2010. szeptember 10. péntek, 16:45
Fotó:

A német statisztikai hivatal közleménye szerint mindenekelőtt az autók és autóalkatrészek kivitele nőtt: a növekedés 40,8 százalék volt, 76,9 milliárd euróra. Ezzel az autóipari ágazat éppen "behozta" az egy évvel korábbi, 40,9 százalékos exportvisszaesést.

A második legerősebb exportágazat, a vegyipari kivitel 24,9 százalékkal, 44,5 milliárd euróra nőtt az első félévben.

Ugyanakkor az időszakban az import is erőteljesebbé vált a legnagyobb európai gazdaságban: 15,0 százalékkal 383,6 milliárd euróra emelkedett a tavalyi első félévvel összevetve.

Az importon belül leginkább az adatfeldolgozó és elektronikai gépek behozatala emelkedett, ugyanakkor az autók és gépipari berendezések importja csak 4-8 százalék között bővült, az egy évvel korábbival összehasonlítva.

Németország két év alatt körülbelül ledolgozza exportja tavalyi visszaesését, úgyhogy három év alatt kikerül a válságból - jósolta korábban a német ipari és kereskedelmi szövetség (DIHK).

A DIHK előrejelzése szerint idén évi átlagban 11 százalékkal, jövőre 8 százalékkal nőhet a német kivitel, miután tavaly 17,9 százalékkal csökkent. A növekedés meghaladja majd a világkereskedelmi átlagot: abban mind idén, mind jövőre 7 százalékos növekedést vár a DIHK.

Az előrejelzés szerint a német export a felzárkózó piacok beruházási fellendüléséből, a világszerte sokfelé még működő költségvetési gazdaságélénkítésből és az euró viszonylagos gyengeségéből profitál.

HOZZÁSZÓLÁSOK