Pierre Moscovici a France 2 nevű francia televíziónak hétfőn adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: nem arról van szó, hogy rákényszerítik Görögországra a megszorításokat, hanem arról, hogy teljesíteni kell a korábban vállalt kötelezettségeket. Antonisz Szamarasz, az előző miniszterelnök nem a saját, személyes, hanem a görög állam nevében kötött megállapodásokat - tette hozzá a biztos, aki szerint "jó irányt jelenthet", ha az új, Alekszisz Ciprasz vezette kormány listájára olyan pontok kerülnek fel, mint az adóelkerülés elleni küzdelem, a nagy vagyonok több adó beszedését célzó ellenőrzése vagy éppen a jogállamiság erősítése.

A Ciprasz-kormány az utolsó simításokat végzi a reformjavaslatait tartalmazó listán, amelyet hétfő estig kell eljuttatnia Brüsszelbe, eleget téve ezzel az euróövezeti pénzügyminiszterek által kínkeservvel kidolgozott kompromisszumnak Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról.

Egy, a tárgyalásokhoz közelálló forrás hétfőn, napközben közölte, hogy a listát már elküldték Brüsszelbe, ezt azonban Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője cáfolta. "Nem kaptunk listát. A határidő közel van. Az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat a görög hatóságokkal" - írta a Twitteren közzétett üzenetében Andreeva.

Görögország és euróövezeti partnerei péntek este abban állapodtak meg, hogy négy hónappal meghosszabbítják az európai pénzügyi támogatást, de gyakorlatilag azzal a kikötéssel, hogy a görög kormány folytatja az együttműködést a hitelezőkkel a 2010-ben elfogadott, majd 2012-ben megújított nemzetközi mentőcsomag keretében.

A január 25-i parlamenti választás előtt Ciprasz azzal kampányolt, hogy "szétszaggatja" drasztikus költségvetési megszorítások szinonimájává vált hitelprogramot. A pénteki megállapodással Görögország "maga mögött hagyta a megszorításokat" - mondta Ciprasz, aki a partnerekből kicsikart fő engedményre helyezi a hangsúlyt, azaz arra, hogy előterjesztheti saját reformjavaslatait annak reményében, hogy a lakosság számára a hitelprogramban foglaltaknál kevésbé fájdalmas intézkedéseket sikerül elfogadtatnia.

A mozgástér azonban rendkívül szűk, mert a görög kormány azt is vállalta, hogy intézkedéseivel nem sodorja veszélybe a költségvetés egyensúlyát.

A görög javaslatot még hétfő este áttekintik a nemzetközi hitelezők, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértői, és ha azt olyannak találják, amely kellően átfogó és vitaalapként szolgálhat a végleges megállapodás kidolgozásához, akkor megkezdődhet a részletekbe menő egyeztetés. A hivatalos döntést azonban az euróövezeti pénzügyminiszterek mondják ki kedden. Jóváhagyásuk esetén azokban az országokban, ahol parlamenti döntés szükséges, lefolytatják a megfelelő eljárásokat. Emellett Görögország és a hitelezők között megindulhat az egyeztetés, amelyen április végéig kell teljes körű megállapodásra jutni a részletes görög reformlépésekről. A végső szót ekkor is az eurócsoport mondja majd ki