Az Európai Unió végrehajtó testülete csütörtökön tett javaslatokat a piaci szabályozás javítására. Ezek közé tartozik a visszaélések elleni fellépés szigorítása, a tisztességes befektetők védelmének javítása, az átláthatóság növelése.

Michel Barnier, a témában illetékes biztos a javaslatokat bejelentve hangoztatta: a nemzetközi gazdasági válság megmutatta, hogy komoly mértékben javítani kell a szabályozást a piacok biztonságosabbá tétele érdekében.

A javaslat kiterjesztené az ellenőrző hatóságok jogkörét is, és csökkenteni próbálná a kisebb cégek adminisztratív terheit. Növelné továbbá a bizottság a hatóságok kellő információhoz jutásának garanciáit.

Barnier hangsúlyozta, hogy a piaci árak torzítása, a tisztességtelen belső egyezkedés ellen fel kell lépni, mert megbontják a piaci egységet, és rontják a befektetői bizalmat.

A javaslatok fontos eleme, hogy a tőzsdén kívüli (OTC) kereskedelemre is kiterjesztené a szabályozást és a szigorúbb ellenőrzést, illetve az újabb technológiákra, mint az internetes gyorskereskedés.

A most bejelentett kezdeményezések - amelyeket még az uniós parlamenttel és az EU-tagországok tanácsával is meg kell vitatni - kiterjesztik a gyanús tranzakciókra vonatkozó bejelentési kötelezettséget, illetve felruházzák például a felügyelő hatóságot, hogy telefonos vagy internetes információcseréről kapjon megfelelő tájékoztatást a távközlési cégektől.

A büntetőjogi intézkedésekkel kapcsolatban a bizottság arra mutatott rá, hogy jelenleg túlságosan szerteágazó a tagországok szabályozása, így az lehetőséget ad a manipulációk büntetlenül hagyására. A bizottság szerint ezért közös minimumszankciókra lenne szükség.

Ez az első eset, hogy a bizottság a két éve életbe lépett Lisszaboni Szerződés adta új illetékességi körrel élve büntetőjogi fellépésre ösztönzi a tagországokat - derül ki a brüsszeli közleményből.

Viviane Reding alapjogi biztos szerint az ilyen típusú szankcionálás elrettentő hatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a bizalom visszatérjen a piacokra. "Bűnös magatartásnak nincs helye az uniós pénzügyi piacokon" - fogalmazott a luxemburgi biztos.