Az EB energiaunióért felelős alelnöke átláthatóbb energiaügyleteket szorgalmaz

Az Európai Unió közösségként csak akkor tud egy hangon megszólalni, ha a tagállamok jobban megnyílnak egymás előtt, energiaügyleteikben nagyobb átláthatóságot teremtenek - vélekedett az Európai Politikai Központ (EPC) rendezvényén Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke.
MTI, 2015. március 3. kedd, 13:40
Fotó: Reuters

A szlovák politikus rámutatott, a brüsszeli testület tisztában van azzal, hogy az energiavásárlások szerződései bizalmas információkat, üzleti titkokat tartalmaznak, de hangsúlyozta: a bizottságnak van gyakorlata az érzékeny információk kezelésében, meg tudja őrizni a rábízott titkokat.

Sefcovicot annak apropóján hívta meg az EPC, hogy a biztosi kollégium a múlt héten fogadta el és mutatta be az energiaunió létrehozására vonatkozó javaslatát. Ennek szükségességét Donald Tusk korábbi lengyel kormányfő vetette fel először nyilvánosan, akkor azzal a céllal, hogy az unió tagállamai jobb alkupozícióban, egységesen léphessenek fel és tárgyalhassanak energiavásárlásról. A brüsszeli javaslatban viszont egyelőre ilyen elem nem szerepel, a bizottság egyelőre csak nagyobb rálátást szeretne az ilyen tagállami ügyletekre, ami a kezdeményezés bírálói szerint sérti, korlátozza a tagállami szuverenitást.

A bizottság alelnöke most is arról beszélt, hogy az energiaunió a legambiciózusabb kezdeményezés az EU elődjének számító Európai Szén- és Acélközösség megteremtése óta, és azt szeretné, hogy az áruk, szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlása után az energia szabad áramlása legyen a közösség "ötödik szabadsága". Ehhez szerinte le kell bontani a különböző szabályozásokat és az útját álló akadályokat. Sefcovic határozottan úgy vélte, hogy tévednek azok, akik úgy vélik, hogy az energiaunió javaslata csak korábbi ötletek összegyúrása és újracsomagolása.

A szlovák politikus arra az álláspontra helyezkedett, hogy már most szükség lenne egy olyan rendszerre, amely garantálja, hogy az energiaellátás megbízható és biztosított legyen, és ne kelljen ezzel a kérdéssel szinte évről évre ismételten foglalkozni.

Maros Sefcovic kiemelte, hogy szerinte az energiahatékonyság szempontjait hangsúlyosabban kell érvényesíteni, és nem pusztán konkrét projekteknél, mikroszinten, hanem nagyobb léptékben is. Mint fogalmazott: energiatervezésnél ennek kellene lennie az elsődleges alapelvnek. Másrészt azt is hangsúlyozta, hogy az energiarendszernek készen kell állnia a jövőre, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia világára.

A politikus elmondta: az energiaunió javaslatának bemutatása után intenzív párbeszéd kezdődik a tagállamokkal annak érdekében, hogy rávilágítsanak arra, milyen előnyökkel jár ez nekik. Sefcovic úgy véli, hogy a tagállami vezetőknek jelentősen változtatniuk kell a gondolkodásmódjukon, mert az energiaellátás közös felelősség, és európai szintű gondolkodást igényel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2015.03.05 09:52

@lauda: Ez még egy cégen belül sincs igy !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.03.04 07:36

@juliann:

Szóval , a bérek egységesítését miért nem szorgalmazzák oly hevesen??
Pedig egyszerű lenne , azonos munka, azonos bér!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.03.03 22:19

""" Másrészt azt is hangsúlyozta, hogy az energiarendszernek készen kell állnia a jövőre, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia világára."""

Ausztrália,KINA .USA nem így gondolkodik !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html