A pénzintézet, amelyet eredetileg a felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására alapítottak 1991-ben, kedden Londonban bejelentette, hogy a görög kormány kérésére, átmeneti jelleggel indít befektetési programokat a görög reformok támogatására, és annak elősegítésére, hogy a görög gazdaságban beindulhasson a növekedés. Az EBRD részvényes országainak jóváhagyása alapján a bank 2020 végéig folytathatja görögországi tevékenységét.

Az EBRD elsősorban a görög magánszektor tőkehiányos kis- és közepes vállalkozásait kívánja támogatni. E vállalatok tőkehiánya ugyanis a gazdasági növekedés egyik fő akadálya, és e területen az EBRD jelentős segítséget tud nyújtani tőkével és kereskedelmi hiteltermékekkel - hangsúlyozta keddi bejelentésében a londoni bank. Az EBRD emellett, "ahol csak lehetséges", elősegítené a magánszektor szerepvállalását az infrastrukturális és az energiaipari beruházásokban is.

Görögország az EBRD alapító tagja; a görög vállalatok és bankok eddig összesen 2,3 milliárd euró értékben hajtottak végre befektetési programokat az EBRD-vel közösen a pénzintézet működési térségében. Görögország azonban most részesül első ízben maga is EBRD-finanszírozásban.

Az EBRD keddi bejelentéséből kiderül, hogy még az előző görög kormány fordult tavaly novemberben a bankhoz, kérve, hogy Görögország bekerülhessen az EBRD kedvezményezett országainak sorába, és az EBRD kapcsolódjon be a pénzügyi-gazdasági válság következményeinek elhárításába, valamint azoknak a szerkezeti problémáknak a kezelésébe, amelyeket a válság a görög gazdaságban a felszínre hozott.

Az EBRD kedden hangsúlyozta, hogy ezt a kérést az új görög kormány februárban megerősítette. A bank irodát is nyit Athénban. Görögország az euróövezet második, súlyos pénzügyi problémákkal küszködő gazdasága, amely az EBRD-hez fordul segítségért.

A bank tavaly májusban jelentette be, hogy Ciprusnak is nyújt átmeneti időszakra finanszírozásokat. A 66 részvényes országot és szervezetet képviselő igazgatótanács az EBRD Varsóban tartott tavalyi éves közgyűlésén hagyta jóvá a ciprusi kormány kérését, és Ciprust felvette a bank által fejlesztési finanszírozásokkal támogatott országok közé. A ciprusi kormánnyal kötött megállapodás szintén átmeneti időszakra, 2020 végéig szól. Görögországot és Ciprust más nagy londoni házak a világ legrosszabb állapotban lévő gazdaságai közé sorolják.

A McGraw Hill pénzügyi konglomerátumhoz tartozó S&P Capital IQ globális piaci adatelemző csoport Londonban bemutatott legutóbbi negyedéves adóskockázati listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (CDS) árazásai alapján sorolta be a vizsgált országokat - a két euróövezeti gazdaság a világ tíz legkockázatosabb szuverén adósa között szerepelt, Venezuelával, Pakisztánnal, Ukrajnával, El Salvadorral, Irakkal, Oroszországgal, Libanonnal és Nigériával együtt.