Az EBRD felfüggesztette gázvásárlási hitelének folyósítását Ukrajnának

Az EBRD felfüggesztette a hozzáférést az Ukrajnának gázvásárlásra megajánlott megújuló hitelkerethez, mert Kijev nem teljesített több feltételt.
Papp Zsolt, 2017. július 11. kedd, 07:46
Fotó: Pixabay

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank azt közölte, hogy csak azután oldja fel a zárolást, ha az ukrán kormány július végéig jóváhagyja a Naftohaz ukrán gázszolgáltató idei pénzügyi tervét és folytatja a vállalatnál elkezdett szerkezeti reformokat- írja az MTI.

Az EBRD 2015-ben nyitott 2018-ig hatályos, 300 millió dolláros megújuló hitelkeret a Naftohaznak. A hitelszerződés első körében a Naftohaz 1,7 milliárd köbméter földgázt vásárolt a 2015-2016-os fűtési szezonra, a második körben pedig 1,8 milliárd köbmétert a 2016-2017-es fűtési idényre.

A Naftohaz az Axpo Trading AG-tól, a CEZ-től, Engie SA-tól, az Eni Trading & Shipping S.p.A-tól, RWE Supply & Trading GmbH-tól és az Uniper Global Commodities SE-től vásárolt földgázt. Az ukrán gázszolgáltató május közepére teljes egészében felhasználta az EBRD 300 millió dolláros keretét és azt kamatostul visszafizette.

Ukrajna újabb összegeket hívhatna le gázvásárlásra a keretből, de csak azután, ha az EBRD által támasztott feltételeket teljesítette.

HOZZÁSZÓLÁSOK