Kétséges, hogy az Európai Központi Bank (ECB) rendkívüli kereslettel fogadott, hosszú távú bankszektor-likviditási folyósításai érdemben hozzájárulhatnak az euróövezeti válság enyhítéséhez - vélekedtek a vártnál sokkal nagyobb összegű első, szerdai kihelyezés után londoni pénzügyi elemzők.

Az ECB szerdán közölte, hogy 489,19 milliárd eurót folyósított a piaci finanszírozási szűkösség enyhítését célzó, hároméves banki likviditási forrásból a szerdán meghirdetett első tenderen. Londoni elemzők előzetesen 200-300 milliárd eurós kihelyezésre számítottak.

Szerdai kommentárjukban az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ezek a folyósítások elősegíthetik a kiújulóban lévő hitelpiaci feszültségek kezelését és a banki hitelezést. Az azonban kétséges, hogy a valutauniós szuverén adósságválságot is enyhítenék azzal, hogy az ECB-forrásból a bankok nagy mennyiségben vásárolnának az európeriféria államkötvényeiből. A bankok az utóbbi hónapokban inkább leépítik a portfolióikban lévő szuverén adósságot - hangsúlyozták a cég londoni elemzői.