Az ECB-re dühösek a spanyol bankok

Mivel a bankközi finanszírozás gyakorlatilag megszűnt az eurózónában, a bankok - elsősorban a leginkább érintett spanyolok - abszurdnak tartják, hogy az Európai Központi Bank nem újítja meg 442 milliárd eurós finanszírozási programját.
NAPI, 2010. június 29. kedd, 10:13
Fotó:

A jelenlegi állás szerint az ECB nem újítja meg gigantikus finanszírozási programját, az eurózóna bankjai szerint viszont ez figyelmen kívül hagyja a piaci realitásokat, ezért keményen lobbiznak a döntés megváltoztatásáért - írja a Financial Times.

Az európai jegybank elképzelése szerint a most lejáró hiteleknek csak egy részét újítaná meg rendkívüli 6 hatnapos lejáratú hitelekkel, illetve szerdán új háromhavi lejáratú hiteleket ad. Az európai bankok ehelyett visszatérnének az egyéves lejáratú hiteleken alapuló rendkívüli rendszerre.

A Barclays elemzője szerint nem működik a rendszer, hiszen az ECB immár három éve látja el likviditással a bankokat, akik még mindig nem bírnák ki enélkül. A brit bank szerint a most lejáró hitelekből, legalább 150 milliárd eurónyit nem görget tovább az ECB - ez pedig az európai reálgazdaságnak tenne rosszat, hiszen hozzájárulna a banki finanszírozás kiszáradásához.

HOZZÁSZÓLÁSOK