Az ECB felkészült a britek kilépésére is

Új lendületet vett a gazdasági növekedés az euróövezet országaiban, azonban továbbra is sok a bizonytalanság, részben a Nagy-Britannia uniós tagságáról június 23-ra kiírt népszavazás miatt - figyelmeztetett Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságának meghallgatásán.
MTI, 2016. június 21. kedd, 18:30
Fotó: MTI/EPA

A közelmúlt pozitív fejleményei ellenére továbbra is jelentős gazdasági kockázatokkal kell számolni az eurózónában, ahol fokozott bizonytalanság uralkodik. Szerinte ez részben a törékeny világgazdasági helyzettel és a geopolitikai fejleményekkel magyarázható. Bár az év elején lendületet vett a gazdasági növekedés az euróövezetben, az infláció mérsékelt maradt a viszonylag alacsony kőolajáraknak és a bérek visszafogott emelkedésének következtében.

Az euróövezeti pénzintézet vezetője hangsúlyozta, az EKB szükség esetén készen áll minden rendelkezésére álló eszközzel fellépni a pénzügyi célok megvalósításáért, ugyanakkor mielőbbi reformintézkedésekre sürgette az uniós döntéshozókat. A gazdasági fellendülés megszilárdításához szükség van az egységes belső piac elmélyítésére, valamint az üzleti környezet javítására, a beruházások fokozására és a termelékenység növelésére. Az EKB monetáris lazító intézkedéseinek pozitív hatását, mondván: azok jelentősen javították a vállalati szektor és a lakosság hitelfelvételi kondícióit.

A volt olasz jegybankelnök emellett elmondta, az Európai Központi Bank felkészült minden eshetőségre a csütörtöki brit referendummal kapcsolatban, a népszavazás várható gazdasági kihatását azonban "nagyon nehéz" megjósolni. "Megpróbálunk készen állni arra, hogy minden eshetőséggel megbirkózzunk (...) Megtettünk minden szükséges előkészületet" - fogalmazott.

Az EKB az előző héten arról számolt be, hogy minden lehetséges eszközt fel fog használni az árstabilitás megőrzése érdekében, amennyiben az Európai Unióból való kilépés támogatói kerülnek többségbe a brit népszavazáson.

HOZZÁSZÓLÁSOK