BUX
40021

Az ECB felülvizsgálja az inflációs kockázatokat

Folytatódik a növekedés az euróövezetben, de üteme mérsékelt lesz - fejtette ki hétfőn az Európai Központi Bank (ECB) elnöke az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának rendkívüli ülésén, amit az euróövezet helyzetéről tartanak. A jegybankelnök emellett azt is megemlítette, hogy az ECB felülvizsgálja az árstabilitásra ható kockázatokkal kapcsolatos korábbi álláspontját.

NAPI, MTI-Eco, 2011. augusztus 29. hétfő, 17:55

"Az euróövezet gazdasága mérsékelt ütemben fog növekedni, miután a térség egészében általában véve viszonylag jók a reálgazdasági mutatók. Ugyanakkor marad a fölöttébb nagy bizonytalanság, nem utolsó sorban a pénzpiacokon az utóbbi időben tapasztalható feszültségek miatt" - mondta Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke.

A bankelnök szerint a bizonytalanság azokkal a költségvetési és gazdaságpolitikai kiigazításokkal hozható összefüggésbe, amelyeket az euróövezeti és más fejlett országok alkalmaznak költségvetésük kiegyensúlyozása céljából.

Az ECB az elkövetkezendő hónapokban arra számít, hogy az eurózónában az éves infláció üteme 2 százalék felett marad - mondta Trichet, aki azt is hangsúlyozta, hogy az európai jegybank kormányzó tanácsa elkötelezett amellett, hogy az inflációs várakozások továbbra is rögzítettek maradjanak, összhangban az ECB azon céljával, hogy a pénzromlás ütemét 2 százalékhoz közel, de e szint alatt tartsa. "Az árstabilitásra ható felfelé mutató kockázatokról" azonban a Reuters tudósítása szerint nem tett említést.

"Az árstabilitás középtávú kockázataira vonatkozó kilátásokat az ECB szakértői a szeptemberi jelentés fényében vizsgálják felül" - mondta Trichet a meghallgatást követően Brüsszelben kiadott közlemény szerint.

Az ECB legutóbbi, júniusi jelentésében az eurózónában 2,5-2,7 százalékos éves inflációt várt, 2012-re pedig 1,1-2,3 százalékot prognosztizált.

Trichet az EP bizottsága előtt megvédte a jegybank kötvényvásárlási programjának folytatását, ám a jegybankelnök leszögezte, a program keretében végrehajtott állampapír vásárlások függetlenek maradnak az ECB monetáris politikájától. Ezzel azt nyomatékosította az ECB-elnök, hogy a kötvényvásárlások által generált likviditást a bankok piaci műveletei "felszívják". (Az Európai Központi Bank a múlt héten 6,7 milliárd euró értékben vásárolt kötvényeket piaci hírek szerint.)

Trichet ugyanakkor sürgette az euróövezet kormányait, minél előbb valósítsák meg azt a mentőcsomagot, amelyről a júliusi 21-i csúcstalálkozón döntöttek az európai adósságválság rendezése érdekében.