Az ECB holnap még nem dönti be a görögöket

Az ECB kormányzótanácsa a görög bankoknak nyújtott vészhelyzeti likviditási támogatás (ELA) folytatása mellett döntött szerdán változatlan keretösszeg mellett.
MTI, 2015. július 8. szerda, 19:09
Fotó: MTI/AP

Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának döntése megfelel a várakozásoknak.

Az ECB június 27. óta tartja 89 milliárd eurón a támogatási keretet, ezen a héten kedden azonban szigorította a hozzáférési feltételeket.

Az USA nem aggódik

Nem jelent különösebb fertőzésveszélyt a nemzetközi pénzügyi rendszerre nézve a görögországi adósságválság - jelentette ki Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter a washingtoni Brookings Institute rendezvényén. Görögország esetleges kilépése az euróövezetből nem jelent közvetlen veszélyt az amerikai gazdaságra nézve - mondta, hozzátéve, hogy kockáztatja viszont Európa gazdasági és geopolitikai stabilitását.

Az amerikai pénzügyminiszter beszédében a gazdasági növekedést és az adósságtörlesztést is egyaránt fenntartható pályára helyező megállapodásra szólította fel Európát Görögországgal. Európai és világgazdasági szempontból is nagy felelőtlenség lenne a görögországi válsággal kapcsolatos kockázatokba belemenni. A hitelprogram kifutása előtt alig pár milliárd euró választotta el Athént és hitelezőit egy megállapodástól, most pedig több száz milliárd euró forog kockán - mondta Lew.

A küszöbön álló görög államcsőd "kemény döntésre kényszeríti Európát". Mindkét félnek engedményeket kell tennie - figyelmeztetett a pénzügyér. Az adósság átalakításának esélye nélkül Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nem fogja tudni elfogadtatni országában a megkövetelt reformokat - a hitelezőknek viszont arról kell meggyőződnie, hogy Athén keresztül is viszi az ígért takarékossági és reformintézkedéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.07.08 20:31

Igenis mindenkitől meg kell követelni a belépéshez állított feltételt. Nem kell itt figyelmeztetni, könyörgni. Meg vannak az intézmények, hát használják. Ez így komolytalan. Minden támogatást, hitelt azonnal visszakövetelni, mint a bankoknál. Ha hitelnyújtáskori feltételek nem teljesülnek, egyben követeli a hitelt kamatokkal együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.08 19:54

...miért nem követelik meg mindenkitől a 3 % -os hiányt ,és a csökkenő gdp arányos adósságot az eu-ban ???????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html