Az ECB kötvényvásárlási terve ellen szólalt fel a Bundesbank-főnök

Az Európai Központi Bank terve arra, hogy egy új program részeként államkötvényeket vásároljon az eurózóna bajba került országaitól, vagyis finanszírozza ezeket az államokat, azzal a kockázattal, jár hogy úgy "rászokik" erre a megoldásra, mint a drogra - figyelmeztetett a Spiegelnek adott interjúban Jens Weidmann, a Bundesbank első embere.
NAPI, 2012. augusztus 26. vasárnap, 09:39
Fotó: Napi.hu

A szakember szerint bár az ECB-t arra szorítják, hogy nagyobb szerepet játsszon az eurózóna válsága elleni harcban, a Bundesbank szerentné limitálni ezt a feladatkört. A Reuters beszámolója emlékeztet arra, hogy Mario Draghi ECB elnök a központi bank szeptember 6-ai ülésén rukkolhat elő a kötvényvásárlási program részleteivel. (Draghi szerint e program kapcsán Weidmann már augusztus 2-án jelezte fenntartásait.)

A Bundesbank-elnök véleménye szerint egy efféle jegybanki politika közel áll ahhoz, mintha a bankóprés beindításával finanszíroznák az államot. A demokráciákban a parlamenteknek és nem a jegybankoknak kell dönteniük a kockázatok ilyen átfogó megosztásáról - fogalmazott Weidemann az interjúban. Hozzátette: nem szabad alulbecsülnünk annak kockázatát, hogy a jegybanki finanszírozás olyan addiktív lesz, mint egy kábítószer.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.08.26 13:52

A bankok így is úgy is megkapjâk a részüket a tortából, mahimahi jól tudják, hogy ez a rendszer nekik kedvez, a politikusok is maximálisan kiszolgálják őket. Vissza is élnek helyzetükkel.

A németek pedig addig véreztetik az EU-t amíg alá nem írja mindenki a politikai és fiskális unióról szóló szerződést. Gyakorlatilag most is őket irányítanak. Tény és való, hogy versenyképesebb lenne az EU, mondjuk akkor legyen közös szociálpolitika, egységes adórendszer és minimálbér. Oda fizetjük az adót, cserébe kiegyenlítik a jövedelemviszonyokat.
Ilyen feltételekkel kell-e az egységes Európa Merkel néni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.08.26 11:49

@megalodon: Teljesen igazat adok, én sem látom, hogy a németek számára lenne valami sürgető erő begyorsítani az EU-s válság megoldását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.08.26 11:10

Persze, mert a német Bund negatív reálhozamú vagyis nekik ez a jó, az EUROZÓNA többi adófizetője meg fizesse csak ki a spekulánsoknak a 7-8%.-os kamatokat, ahelyett, hogy az ECB 1%.-ért lefinanszírozná az egészet...(persze a bankoknak ad 1% ért pénzt akik nagy kegyesen megveszik a 7-8%.-os Olasz,Spanyol,Portugál papírokat mivel "hatalmas" a kockázatuk) olyannyira magas, hogy maga az EURO hal meg ha valamelyikük becsődöl :-DDDDD akkor meg mit számít, hogy visszafizetik a hitelt vagy sem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html