Az ECB növekvő inflációra és élénkülő gazdasági növekedésre számít

Az Európai Központi Bank (ECB) ma közzétett féléves előrejelzése szerint az eurózóna ez évi átlagos inflációja 2,1-2,5 százalék között várható, szemben a tavaly decemberben becsült 1,1-2,1 százalékkal. A bank elemzői egyúttal a 2003. évre vonatkozó inflációs előrejelzést is felfelé, a decemberi 0,9-2,1 százalékról 1,3-2,5 százalékra módosították.
Sebő Gábor, 2002. június 13. csütörtök, 11:31

Bár az ECB jelezte, hogy az előrejelzés adataira ugyan támaszkodnak, de azok nem azonosak a bank monetáris politikai tanácsának véleményével, az elemzők abból azt az egyértelmű üzenetet olvassák ki, hogy az irányadó kamatlábak emeléséről a bank a jelenleg enyhülő inflációs nyomás ellenére nem tett le.
Az eurózóna bruttó hazai termékének 2002. évi növekedési ütemére vonatkozó ECB-előrejelzés - a korábbinál magasabb nyersolajárat feltételezve - alapvetően nem változott, ám a sáv a decemberi 0,7-1,7 százalékról 0,9-1,5 százalékra szűkült, míg a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó becslés 2,0-3,0 százalékról 2,1-3,1 százalékra javult. Az ECB szakértői úgy vélik, hogy az eurózóna gazdasága az elmúlt hónapokban beindult lassú élénkülés után a második félévben már felveheti a korábbi 2,0-2,5 százalékos növekedési sebességet.
Az ECB most kiadott jelentése kiemeli, hogy az infláció alakulása továbbra is aggodalomra adhat okot, ezért az azt alakító tényezőket a következő időszakban is kitüntetett figyelemmel kísérik.

HOZZÁSZÓLÁSOK