Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Regling kijelentette, nem számít arra, hogy konkrét eredményei lesznek a kínai tárgyalásoknak. Hangsúlyozta, Kínának be kell fektetnie folyó fizetési mérleg többletéből származó bevételeit, és az EFSF-kötvények vonzó piaci terméknek számítanak. Az EFSF vezérigazgatója a kínai jegybank, illetve a pénzügyminisztérium szakembereivel találkozik Pekingben.

Csu Kuang-jao, a kínai pénzügyminiszter-helyettes a sajtótájékoztatón kiemelte: Kína örömmel fogad és üdvözöl minden olyan tárgyalást, amely az Európai Unió által elfogadott válságkezelő intézkedésekről szól. A politikus örvendetesnek nevezte az európai vezetők által elfogadott csütörtöki intézkedéscsomagot, amelyet "fontos előrelépésként" értékelt.

Csu arról tájékoztatott, hogy Kína még vizsgálja, kíván-e befektetni az EFSF-be, ahogy az iparilag fejlett és fejlődő G20-as államok november eleji csúcstalálkozóján sem tárgyalnak a kérdésről. Az EFSF bővítésének módja még nem tisztázott - jegyezte meg.

Az euróövezeti vezetők csütörtöki megállapodása értelmében az EFSF kapacitásait két különböző eljárással bővíthetik. A korábbi hírügynökségi értesüléseknek megfelelően az újonnan kibocsátott államkötvényekre vállalt garanciával, illetve különleges célú gazdasági egységek (SPV) létrehozásával nőhet akár négy-ötszörösére az EFSF, jelenleg 440 milliárd eurós tüzereje.

A kötvénybiztosítási eljárás során az euróövezeti államok által újonnan kibocsátott állampapírokra a magánbefektetők opcionálisan garanciát vásárolhatnának. Az eljárás technikai részleteiről nem szól az euróövezeti vezetők nyilatkozata.

A második módszerrel nemzetközi és magánszervezetektől, illetve befektetőktől vonnának be forrásokat SPV-kbe. "Ezzel emelkednek a mentőhitelek bővítésére, a bankok feltőkésítésére, illetve az elsődleges és másodlagos piaci kötvényvásárolásokra rendelkezésre álló források" - fogalmaztak közleményükben az euróövezeti vezetők.

Regling, és korábban Nicolas Sarkozy francia elnök is az utóbbi eljárásban való részvételről igyekszik meggyőzni a kínai döntéshozókat. Kína 3,2 ezer milliárd dollárnyi devizatartalékkal rendelkezik.