Az EFSF vezérigazgatója már Kínában van

Kína már korábban vásárolt az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kötvényeiből, és ekkor nem részesült megkülönböztetett elbánásban, az európai vezetőknek nem kell engedményeket tenniük, és nem is erről érkeztem Kínába tárgyalni - mondta Klaus Regling, az EFSF vezérigazgatója Pekingben, a kínai vezetőkkel folytatott tárgyalásokat megelőző sajtótájékoztatón pénteken.
MTI-Eco, 2011. október 28. péntek, 10:38
Fotó: Napi.hu

Regling kijelentette, nem számít arra, hogy konkrét eredményei lesznek a kínai tárgyalásoknak. Hangsúlyozta, Kínának be kell fektetnie folyó fizetési mérleg többletéből származó bevételeit, és az EFSF-kötvények vonzó piaci terméknek számítanak. Az EFSF vezérigazgatója a kínai jegybank, illetve a pénzügyminisztérium szakembereivel találkozik Pekingben.

Csu Kuang-jao, a kínai pénzügyminiszter-helyettes a sajtótájékoztatón kiemelte: Kína örömmel fogad és üdvözöl minden olyan tárgyalást, amely az Európai Unió által elfogadott válságkezelő intézkedésekről szól. A politikus örvendetesnek nevezte az európai vezetők által elfogadott csütörtöki intézkedéscsomagot, amelyet "fontos előrelépésként" értékelt.

Csu arról tájékoztatott, hogy Kína még vizsgálja, kíván-e befektetni az EFSF-be, ahogy az iparilag fejlett és fejlődő G20-as államok november eleji csúcstalálkozóján sem tárgyalnak a kérdésről. Az EFSF bővítésének módja még nem tisztázott - jegyezte meg.

Az euróövezeti vezetők csütörtöki megállapodása értelmében az EFSF kapacitásait két különböző eljárással bővíthetik. A korábbi hírügynökségi értesüléseknek megfelelően az újonnan kibocsátott államkötvényekre vállalt garanciával, illetve különleges célú gazdasági egységek (SPV) létrehozásával nőhet akár négy-ötszörösére az EFSF, jelenleg 440 milliárd eurós tüzereje.

A kötvénybiztosítási eljárás során az euróövezeti államok által újonnan kibocsátott állampapírokra a magánbefektetők opcionálisan garanciát vásárolhatnának. Az eljárás technikai részleteiről nem szól az euróövezeti vezetők nyilatkozata.

A második módszerrel nemzetközi és magánszervezetektől, illetve befektetőktől vonnának be forrásokat SPV-kbe. "Ezzel emelkednek a mentőhitelek bővítésére, a bankok feltőkésítésére, illetve az elsődleges és másodlagos piaci kötvényvásárolásokra rendelkezésre álló források" - fogalmaztak közleményükben az euróövezeti vezetők.

Regling, és korábban Nicolas Sarkozy francia elnök is az utóbbi eljárásban való részvételről igyekszik meggyőzni a kínai döntéshozókat. Kína 3,2 ezer milliárd dollárnyi devizatartalékkal rendelkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK