Az egész világot bedöntheti a közel-keleti válság

Nem fordítanak elegendő figyelmet a közel-keleten, illetve azzal összefüggésben lassan a fél világon kialakult gazdasági-szociális válságra a befektetők - véli Nouriel Roubini amerikai közgadász professzor. Pedig könnyen lehet, hogy új világválság lopakodik a kertek alatt.
Napi.hu, 2015. október 6. kedd, 11:14
Fotó: Napi.hu

Ijesztőnek tartja a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, illetve egészen az Afganisztánig nyúló térségben kialakult geopolitikai válságot Nouriel Roubini, aki azzal érdemelte ki a guruknak járó tiszteletet és a Dr. Végzet becenevet, hogy megjósolta a 2008-as pénzügyi válságot. Az amerikai közgazdász professzor szerint a világ befektetői közössége nem vesz tudomást arról az óriási kockázatról, ami ebben a helyzetben rejlik.

Az Észak-Afrikában kialakult erőszak immáron átterjedt fekete Afrikára, a világ egyik legszegényebb, legerősebb környezetszennyezéssel sújtott részére is - idézi a Roubini fejtegetését a barrons.com pénzügyi portál. A líbiai káosz mellett polgárháború dúl Irakban, Szíriában, Jemenben és Szomáliában.

Régió felfordulása - amelyben jelentős felelősség terheli az USA-t és szövetségeseit, amelyek kihasználva a 2011-es arab tavaszt meg akartak szabadulni számos még a hidegháborúból visszamaradt rendszertől, például Líbiában és Szíriában - átterjedt a szomszédos országokra is. Az iraki és szíriai menekültek tömege destabilizálja Libanont, Jordániát, sőt Törökországot is.

Különös ellentmondás

Mindennek tükrében Roubini különösnek találja, hogy nem ismétlődött meg a korábbi hasonló konfliktusok idején tapasztalt olajár-emelkedés. Az 1970-es években vagy az 1990-es kuvaiti háború idején menetrendszerűen elszállt az olaj ára, mivel a befektetők az arab országok exportjának visszaesésétől tartottak. Most azonban éppen ellenkező folyamatot látunk: több mint egy éve olcsó az olaj.

A Professzor szerint ennek az a legfőbb oka, hogy a háborúk ellenére nem fenyegeti semmi a kitermelést. Még az Iszlám Állam terrorszervezet által elfoglalt iraki mezőkön sem állt le a bányászkodás: az olajat a felszínre hozzák, kicsempészik a feldúlt területről és feketén értékesítik.

Ráadásul az a lehetőség, hogy Irán az atomalku után megjelenhet az olajpiacon, máris a perzsa országba vonzotta a külföldi tőkét, amely zsíros hasznot remél az ottani kitermelés felpörgetésétől.

Összeomlás-teória 1.0

Dr. Végzet attól tart, hogy hamis nyugatlomba ringatja magát a nyugati világ, ha azt hiszi, hogy ez így mehet tovább anélkül, hogy az különösebben veszélyeztetné a világgazdaságot. Először is a háború végül mégis csak elvezethet a kitermelés visszaeséséhez. Másodszor a menekültek milliói gazdaságilag és szociálisan destabilizálhatják Európát, ami súlyos tovagyűrűző hatással járna a világ többi részére is.

Roubini fejtegetései visszhangozzák Robert Samuelson, a Washington Post veterán gazdasági publicistájának aggodalmait - emlékezteti olvasóit a barron.com. Samuelson azon lamentál, hogy vajon a döcögő, de legalább kitartó amerikai fellendülést megtörheti-e a feltörekvő országok, Kína, Brazília és más államok megbillenése. Ma arra tippelnek a szakértők, hogy meg lehet úszni a dolgot, ám nem igazán biztosak a jóslatukban.

Összeomlás-teória 2.0

A publicista idézi David Stocktont, a Fed egyik korábbi szakértőjét, aki vitatja az előbbi vélekedést. Szerinte a kínai GDP-növekedésének lassulására válaszul Peking tovább gyengítheti a jüant, hogy olcsóbbá tegye az exportot. Ez viszont elindíthat egy igazi devizaháborút: más országok szintén a leértékelés eszközéhez nyúlhatnak. Ez növelné a gazdasági bizonytalanságot, ami visszavetheti a kockázatvállalást, azaz elriaszthatja a piacról a befektetői tőkét.

Hogy nem üres spekulációról van szó, azt friss befektetési adatok is alátámasztják. Az első három negyedév számai alapján 2015 olyan év lehet, amikor a kötvények és a részvények hozama negatív szaldóval zárhat - derül ki a Common Sense blogon megjelent összesítésből. Ezzel a filléreket fialó betétek lefőzhetik a kockázatos befektetéseket. Legutoljára 1994-ben fordult ilyen elő, az elmúlt 90 évben 11 további hasonló esetet jegyeznek fel az évkönyvek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.10.06 16:54

Itt egy öngerjesztő folyamat van, iszlám tiltja a születésszabályozást,
mivel a nők szülőgépek és háztartási robotok, míg a férfiak szívnak és gyermeket csinálnak, emellett ölnek mindent ami mozog, vezetőik minden létező pénzt fegyverre költenek, ez sokáig nem megy, ezért exportálják magukat más országokra is( afrikaiak detto ugyanezt teszik, iszlám nélkül is), ha ettől nem tudjuk magunkat elhatárolni, katasztrófa elkerülhetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

eszelos, 2015.10.06 14:35

'a menekültek milliói gazdaságilag és szociálisan destabilizálhatják Európát, ami súlyos tovagyűrűző hatással járna a világ többi részére is'

Már tényleg nem tudom kinek higgyek. Egy közgazdász professzornak vagy az atomfizikus merkel mamának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html