Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei nyár bizony elég erős volt filmügyileg: ekkora időzítették többek közt az újradolgozott Ben Hurt, a Függetlenség Napjának második részét, ami a Feltámadás alcímet kapta, a Tarzan legendáját vagy éppen Steven Spielberg A barátságos óriás című művét.

A reménykedés tehát nagy volt, hogy a tavalyi 546,3 millió dolláros veszteség után a nagy filmstúdiók végre újra nyereségeket tudnak termelni. Nos, egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ebből nem lesz semmi: az augusztus 19-éig nagy stúdiókhoz köthető megjelent 32 mű közül 17 veszteséges, együttes mínuszuk pedig eléri a 915,6 millió dollárt - írja a The Numbers felmérésére hivatkozva a Bloomberg. Mindez mai árfolyamon közel 250 milliárd forintot jelent.

A legnagyobb veszteséget Paramounthoz köthető Ben Hur jegyzi egyelőre, a számítások szerint közel 120 millió dolláros mínuszt kénytelenek elkönyvelni. Nincs sokkal jobb helyzetben Spielberg új filmje sem, amely eddig 117 millió dolláros veszteségnél tart, míg az Alice Tükörországban 90 milliónál. A Kubo és a varázshúrok valamivel 80 millió feletti, míg a Star Trek: Mindenen túl valamivel ez alatti veszteségnél jár.

Összességében nagyon rosszul állunk - kommentált Doug Creutz, a Cowen & Co-től. Szerinte a rossz gazdasági környezet is felelős a fenti számokért, aminek következtében a lakosság egyre kevésbé hajlandó moziba menni. A szakértő szerint a megoldás az lehetne, ha csökkentenék a hollywoodi filmstúdiók számát, de erre azért lássuk be, elég minimális az esély.

Persze nem minden film hoz veszteséget: a Szenilla nyomában például óriási siker, már most közel 400 millió dolláros profitnál jár, de nincs tőle sokkal lemaradva az Amerika Kapitány: Polgárháború sem. Mind a kettő a Disney filmje, ami így összességében úgy is a legnagyobb nyertese a nyárnak, hogy a top10 legnagyobb veszteséget produkáló filmből három is az övé volt. A Disney így összességében 521 milliós profitnál jár, amit a Warner Bros. követ 350 millió dollárral. Ez utóbbinak az Suicide Squad - Öngyilkos osztag és a Démonok között 2. vitte fel a bevételeit, de jól tejelt a Központi hírszerzés című mű is.

A stúdiók képzeletbeli dobogójára még az Universal fért fel, amely főképp A kis kedvencek titkos élete című animációs filmnek köszönheti a 309,6 milliós nyereségét. Minimális pluszban végezhet a Fox és a Sony, ám a Paramount a fent említett bukták következtében közelít a 300 millió dolláros mínuszhoz.