Az egységes európai pénzügypolitika jövőjéről tárgyalt az Eurocsoport

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup hétfői ülésén a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) fiskális szabályrendszerének megváltoztatásáról, egy új pénzügyi eszköz létrehozásáról, valamint a bankunió kiteljesítéséről tárgyalt, az ülésre valamennyi európai uniós pénzügyminiszter meghívást kapott - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-vel.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 6. hétfő, 21:23
Fotó: Reuters

A tárca közleményében a miniszter kiemelte: a GMU bővítése során kiemelten fontos az egyenlő elbánás, valamint az egyenlő versenyfeltételek biztosítása, a jövő tervezésénél a teljes Európai Unió fejlesztésére kell figyelni.

Az uniós költségvetési keretrendszer jelentősen hozzájárult a tagállamok államháztartási pozíciójának javításához, a bonyolulttá vált szabályok azonban már a végrehajtás rovására mennek, így indokolt az egyszerűsítés - ismertette a miniszter.

Varga hangsúlyozta, hogy az eurózóna gazdaságpolitikájának alakításánál kiemelten figyelni kell azon tagállamokra is, amelyek még nem használják a közös pénzt, de már teljesítik a feltételeket, mint Magyarország.

Egy új, az euróövezeti országok számára segítséget nyújtó pénzügyi eszköz nem okozhat extra terhet az övezeten kívüli tagállamok számára, ezért annak létrehozása előtt tisztázni kell a felhasználás és a finanszírozás részleteit - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK