Az elemzői optimizmus átragadt a német pénzügyminiszterre is

Az utóbbi hónapok erősen emelt elemzői jóslatai után, már a német gazdasági miniszter is 3 százalék körül várja a német gazdaság idei növekedését.
MTI-Eco, 2010. szeptember 19. vasárnap, 13:00
Fotó:

Rainer Brüderle a Bild am Sonntagnak nyilatkozva a hétvégén úgy fogalmazott, hogy "a növekedés mértéke a kettes szám és az azt követő tizedesvessző után igen magas lesz". Eddig a gazdasági minisztérium 2,5 százalékot valószínűsített.

Brüderle ugyanakkor a foglalkoztatás javulását is várja a gazdaság erősödésével párhuzamosan, és több előrejelzéshez hasonlóan szintén azt becsli, hogy a munkanélküliség már az idén ősztől éves átlagos szinten 3 millió alá esik.

A német kormány rövidesen 3,0 százalékra javítja a gazdasági növekedésre szóló hivatalos előrejelzését. A német jegybank a múlt hónapban már 3,0 százalékra emelte idei GDP-bővülési várakozását az addigi 1,9 százalékról.

A német állami fejlesztési bank (KfW) a maga részéről már 3,6 százalékos GDP-növekedési előrejelzést adott erre az évre, főleg az export és a vállalati beruházások lendülete miatt. Ez rekord lenne az 1990-es német újraegyesítés óta. A német gazdaság azóta eddig 2006-ban bővült a leggyorsabban, 3,4 százalékkal. Ugyanakkor egyes gazdaságkutatók 3,5 százalékot jósolnak. 

Németországban a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest, a legnagyobb ütemben az újraegyesítés óta. Az első negyedévben még csak 0,5 százalékos volt a többlet az előző negyedhez képest. Éves összehasonlításban a német GDP az első negyedévben 2,0 százalékkal, a másodikban 3,7 százalékkal gyarapodott. Tavaly a német GDP 4,7 százalékkal csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.19 15:56

A német ipari megrendelési adatok elég rosszak lettek, amit 2-3 hónappal követnek a gazdasági (export) adatok, ezenkivül az EURO is folyamatosan erősödik az 1,2 szintről (EUR/USD) azaz lassan megy ki a talaj a nagy német export boom alól , aki korán isziik a medve bőrére ??? Persze ezt a vállalatok már látják (ZEW indexek stb..) a bürokraták még nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html