Az elnök embereit is megvádolták Dél-Koreában

A dél-koreai elnök körüli korrupciós botrányban vizsgálódó ügyészség vádat emelt a hatalmából felfüggesztett Pak Gun Hje emberei ellen is.
Index.hu, MTI, 2016. december 11. vasárnap, 10:40
Fotó: MTI/EPA

Volt gazdasági tanácsadóját, Cso Von Dongot azzal vádolják, hogy az elnökkel összejátszva kirúgatták egy dél-koreai nagyvállalat igazgató-helyettesét. Kim Csong kultuszminiszter-helyettes pedig hatalommal való visszaélés és kényszer alkalmazása miatt felel majd a bíróság előtt.

Pakot a parlament pénteken ideiglenesen felfüggesztette hatalmából, miután a képviselők többsége támogatta az alkotmányos vádeljárás megindítását. Az államfő azonban mindaddig Pak marad, amíg az alkotmánybíróság nem dönt tényleges elmozdításáról. A testületnek erre 180 napja van.

Az elnök azután veszítette el országa bizalmát, hogy kiderült: barátnője, Csoj Szun Szil személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha. Az ügyészség szerint a kormány nyomást gyakorolt több tucat dél-koreai nagyvállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK