Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több milliárd dollárért vásárolt ír és magyar államkötvényeket egy befektetési alap, s mielőtt valaki arra gondolna, hogy a titokzatos, nagy kockázatokat kereső hedge fundok valamelyikéről lenne szó, világossá kell tenni, hogy nem ez a helyzet. A Franklin Templeton Investments spázolt be a papírokból, egy olyan alap, amely nem bonyolult stratégiákat követő intézményi befektetőket, például nyugdíjalapokat, hanem egyszerű magánbefektetőket képvisel. (A Templeton magyar állampapír-bevásárlásáról szóló korábbi cikkünk itt olvasható.)

Az első látásra meglepő döntések mögött a 38 éves Michael Hasenstab, az alap kötvénypiacokért felelős elnökhelyettese áll, akit egyesek már a tőkepiacok olyan gurujaihoz hasonlítanak, mint a világ egyik legnagyobb befektetési alapját, a Pimcót alapító Bill Gross - derül ki a New York Times cikkéből. Hasenstab a Templeton San Mateóban, Kaliforniában lévő főhadiszállásán ül irodájában, és elemzők kisebb seregének munkájára támaszkodva felügyeli 165 milliárd dollár vagyon befektetését. Ebből 57 milliárd a Templeton Globan Bond Fund kötvényalap kezében lévő tőke.

A "patkányok" menekülnek, a "guru" hajóra száll

Tavaly nyáron, amikor a befektetők két kézzel szórták ki ír állampapírjaikat, az egekbe nyomva fel a hozamokat, a Templeton Hasenstab irányításával vásárolt. Mostanra 2,5 milliárd dollár értékű ír kötvényt halmoztak fel. Magyar állampapírokból még ennél is nagyobb, hárommilliárd dollár értékű csomagot tartanak nyilván számláikon.

Az első döntés máris igazolódini látszik: az ír államkötvények több mint 35 százalékkal erősödtek tavaly nyár óta. Az elemzők ennek alapján azt mérlegelik, nem jött-e el az ideje a stratégiaváltásnak. A befektetők 2008 óta vagyonokat kerestek azon, hogy Európa vergődésére játszottak, talán itt van az ideje, hogy bizonyos országok esetén az optimista forgatókönyv megvalósulására tegyenek.

Persze elsüllyedhet a hajóval együtt

A Temleton óriási szabadságot adott Hasenstabnak arra, hogy egyedi, szokatlan stratégiákat kövessen, és ez eddig bevált - mondja Miriam Sjoblom, a Morningstar kutatóintézet elemzője. Az ír és a magyar játszmán kívül ezzel arra célzott, hogy az alapnak jelentős dél-koreai kötvénycsomagja is van és a jen gyengülésére is játszik. A kockázat azonban mostanra meglehetősen nagyra nőtt, így egyszer csak véget érhet a "varázslat".

Hasenstab nem kommentálta Sjoblom megjegyzéseit, a Templeton emberei nem adnak ki információkat az alap befektetéseiről a múlt év végén nyilvánosságra hozott számokon felül. A standard válasz a kockázatot firtató kérdésekre az, hogy az alap kellően nagy és sokoldalú befektetésekkel rendelkezik ahhoz, hogy egyes országok kötvényeinek esetleges rossz szereplése ne okozzon nagy veszteséget. A Templeton Global Bond Fund az elmúlt tíz évben évi átlag 11,7 százalékos megtérüléssel örvendeztette meg ügyfeleit - derül ki a Morningstar adataiból.

Bizalom vagy trükk?

A nagy kérdés a Templeton ír befektetéseivel kapcsolatban az, hogy az alap 2013 után is megtartja-e befektetéseit, azaz bízik-e az ország talpra állásában vagy sem. A következő két évben ugyanis Dublin az EU-IMF segélycsomagra támaszkodva finanszírozza újra adósságát, ám 2013 után vissza kell térnie a szabad kötvénypiacra. Ha addigra nem jön meg a befektetők étvágya az ír állampapírokra, akkor nagy buktát szenvedhet el az alap. Egyes elemzők úgy gondolják, hogy az ír kötvények eddigi erősödését is csak az alap vásárlásai okozták.

Hasonló aggodalmak hatványozottan fogalmazódnak meg a magyar papírokkal kapcsolatban. November végén 3,03 milliárd dollár magyar kötvény volt az alap kezében, ami a május végi duplája - derül ki a felügyeleti nyilvántartásokból. Valójában azonban ennél jóval nagyobb, 8,8 milliárdos pakk lehet a Temleton különböző európai és amerikai alapjainak kezében, mivel a hivatalos adatok csak a Global Bond Fund befektetéseit tükrözik.

Mivel a magyar kötvények 60 százaléka külföldiek kezében van, a kiszállás mellett döntő befektetők nehezen találnak belföldi vevőt papírjaikra. Ez korlátozza lehetőségeiket, tovább növelve a magyar kötvények birtoklásának kockázatát.

Neki biztos bejön

Hasenstabnak van mit a tejbe aprítania. A kaliforniai Sanoma Valleyben 2007-ben 2,9 millió dollárért vásárolt egy több mint 19 hektáros birtokot, rajta egy házzal, amelyet a zöldépület-bizniszben utazó Robert G. Zinkhan sztár építész tervezett. Egyesek szerint a menedzser sikerének az a titka, hogy mer nagy, koncentrált téteket tenni olyan országok kötvényeire vagy devizájára, amelyek bajban vannak vagy kiestek a befektetők kegyeiből.