Az energiafüggőség csökkentésén már dolgozik Brüsszel

Nem szabad engedni, hogy az energiával visszaéljenek, azt politikai fegyverként használják - hangoztatta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben egy energiabiztonsági konferencián.
MTI, 2014. május 21. szerda, 19:25
Fotó: Reuters

Barroso szerint arra, aki megpróbálja az energiát politikai fegyverként használni, visszaüt majd ez a próbálkozás. A bizottsági elnök emlékeztetett arra, hogy Európa orosz gázzal való ellátásának 2006-os és 2009-es átmeneti megszakadása egyfajta ébresztőként hatott, és annak nyomán megfogalmazódott a közös európai energiapolitika igénye. Azóta - mondta - az Európai Bizottság sokat tett azért, hogy csökkentse számos tagállam egyetlen ellátótól való függését.

"Az energiaigény csökkentése alapvető előfeltétele energiafüggésünk korlátozásának. Ez versenyképességi szempontból is kulcsfontosságú" - jelentette ki az uniós végrehajtó intézmény vezetője. Elmondta, hogy a brüsszeli bizottság júniusra átfogó tervet dolgoz ki az EU energiafüggésének csökkentésére.

A konferencián Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy át kell alakítani az európai gázellátási hálózatot. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokkal kapcsolatban leszögezte: a vállalt célkitűzéseket teljesíteni kell, ugyanakkor a versenyképességet is meg kell őrizni. A lengyel kormányfő utalt arra: az egyes uniós tagállamokban eltérőek a prioritások abban a tekintetben, hogy a gazdaságosság függvényében a különböző energiaforrás-fajták közül melyikre helyezik a hangsúlyt - Lengyelországban a szénre, Franciaországban a nukleáris energiára, míg Románia a palagáz iránt érdeklődik.

Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos a konferencián a gázellátás diverzifikálásával kapcsolatban kijelentette: az unió a partneri kapcsolat folytatására törekszik Oroszországgal, ugyanakkor például Algériával is partnerséget akar.

HOZZÁSZÓLÁSOK