Az Európai Bizottság Energetikai Főigazgatósága a Schoenherr ügyvédi iroda által vezetett konzorciumot választotta az Európai Bizottság jogi tanácsadójának a "Legjobb megoldások a megújuló energia területén az EU 27 tagországában" elnevezésű projekthez - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Juhász János, a projektben részt vevő Schoenherr Hetényi ügyvédi iroda munkatársa.

A projekt célja, hogy bemutassa, valamint jogi és szakmai szempontból elemezze és értékelje a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló irányelv nemzeti jogrendszerekbe való átültetését, azonosítsa az esetleges ellentmondásokat és ajánlásokat adjon az irányelv megvalósításához az uniós tagállamoknak.

Az egyéves projekt során gyakorlati, szakmai szempontból is értékelik a konkrét megvalósulást és folyamatokat.

A Schoenherr az elmúlt években számos energetikai projekt megvalósításában működött közre a közép-európai régióban, többek közt szélerőmű-parkok, vízerőművek, fotovoltaikus rendszerek és biomassza-erőművek létrehozásában - nyilatkozta Markus Piuk, a Schoenherr romániai irodájának partnere és a projekt vezetője.

Az Európai Tanács 2009. áprilisában hagyta jóvá az energiajogi és klímapolitikai jogszabálycsomagot, a megújuló energiára vonatkozó irányelvet a tagállamoknak tavaly december 5-ig kellett átültetniük saját jogrendszerükbe.

Az irányelv egyik legfontosabb rendelkezése, hogy 2020-ra az EU energiafogyasztásának 20 százalékát megújuló energiaforrásokból kell fedezni, illetve a közlekedésben felhasznált 10 százalékos megújuló-részarányt kell elérnie a tagállamoknak.

A Schoenherr vezette konzorcium tagja a spanyol Mercados EMI, a holland CE Delft, az angol Point Carbon-Thomson Reuters, valamint a szintén angol Ecologic.